Scriitorul Andrei Pleșu va deveni Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) marți, 12 decembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității, începînd cu ora 12.00.

Pentru eforturile depuse în decursul timpului, scriitorul, eseistul, jurnalistul, critic și teoretician al artei, Andrei Pleșu va fi răsplătit de către UAIC cu cel mai prestigios titlu posibil. Propunerea ca scriitorul Andrei Pleșu să primească acest titlu a fost făcută în cadrul unei ședințe a Senatului Universității ieșene, fiind votată în unanimitate. Inițiativa i-a aparținut fostului decan al Facultății de Litere, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru.

„Este vorba despre prestigiul cultural, academic, intelectual, național și internațional, pe care-l are domnul Pleșu. Ne aflăm în fața unei personalități în adevăratul sens al cuvântului. Domnul Pleșu a ținut prelegerea festivă la împlinirea a 150 de ani de la înființarea Universității, iar titlul de Doctor Honoris Causa vine în completarea acelui eveniment”, a declarat prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru.

La eveniment vor fi prezenți numeroși profesori universitari, printre care prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, președintele Comisiei de Laudatio, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, președintele Senatului UAIC, dar și profesori de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de la Universitatea din București.

Andrei Gabriel Pleșu este scriitor și eseist român, jurnalist și stilist al limbii române. Acesta a fondat, în anul 1993, revista de cultură „Dilema Veche”, iar în anul 1994 a pus bazele Fundației Noua Europă, fiind și rector al Colegiului Noua Europă. La acest colegiu au fost bursieri zeci de profesori ai Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Scriitorul este și Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, din anul 2010, dar și al Universității Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (2000) și al Universității Humboldt din Berlin (2001). Andrei Pleșu a primit, de-a lungul anilor, zeci de premii și distincții din partea organizațiilor din țară, dar și din străinătate.

Sursă foto: www.uaic.ro