Luni, 28 noiembrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc evenimentul UAIC TOP ERASMUS+ 2016, în cadrul căruia au fost premiați studenții care au beneficiat de un stagiu de studiu Erasmus+ și au depășit minimul necesar de 30 de credite pe semestru, respectiv 60 de credite pe an academic.

Ceremonia de premiere a început la ora 12.00 și a fost prezentată de Cerasela Jufă, membra Biroului Erasmus+, iar despre programele Erasmus+ au fost invitați să vorbească prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Henri Luchian, prorectorul pentru Relații Internaționale al UAIC, și prof. univ. dr. Bogdan Zugravu, coordonator Erasmus+ la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).

„Personal, am încurajat și am susținut mobilitățile de studiu Erasmus, ținînd cont, în primul rînd, de faptul că vremea studenției este un moment unic, irepetabil, care lărgește orizontul de pregătire profesională, dar și orizontul vieții sociale. Universitatea noastră are un traseu ascendent pe linie științifică, academică și pe linia mobilităților studențești. Cei care pleacă cu Erasmus sunt factorii care promovează universitatea și care o plasează în clasamentele naționale și internaționale”, a sublinat, în deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

În continuare, prof. univ. dr. Henri Luchian, prorectorul pentru Relatii Internaționale, a vorbit despre rolul coordonatorilor Erasmus+ și despre efortul de învățare în alte condiții decît cele de acasă. Acesta a explicat că performanța studenților Erasmus+ a implicat un efort financiar, un efort de adaptabilitate și un efort de depășire a unor greutăți sau a unor îndoieli întîmpinate pe întreg parcursul schimbului academic efectuat.

„Beneficiile programului Erasmus+ nu se limitează doar la notele și creditele care s-au scris în cataloage. Beneficiile sunt în primul rînd pe plan personal. În calitate de coordonator al programului la FEAA, încă de la începutul acestuia, atunci cînd se numea Socrates, am avut posibilitatea de a constata că programul Erasmus+ a lăsat urme adînci în personalitatea și profesionalismul studenților. Capacitatea de comunicare, încrederea sporită în sine, motivația, simțul responsabilității sunt doar cîteva dintre beneficiile pe care le pot certifica prin oportunitatea mea de a interacționa cu studenții Erasmus+”, a apreciat, în ultima parte a evenimentului, prof. univ. dr. Bogdan Zugravu.

UAIC TOP ERASMUS+ 2016 s-a încheiat cu o suită de momente artistice susținute de Asociația Româno-Japoneză „Himawari” și de soprana Ioana Grigoraș, absolventă a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

În prezent, UAIC oferă cel mai mare număr de burse Erasmus+ dintre universitățile românești și se află pe locul 51 ca număr de studenți din 4.500 de universități participante. Dintre 349 de studenți beneficiari de stagii Erasmus+ din anul academic precedent, doar 152 au reușit performanța de a depăși mininul de credite impuse pe an. Țările cele mai căutate pentru aplicarea burselor Erasmus+ sunt Franța, Germania, Cehia, Turcia și Portugalia.

Erasmus, cunoscut din anul 2014 sub numele de Erasmus+, este un program de mobilitate şi cooperare în învăţămîntul superior, parte a programului „Învăţare pe tot parcursul vieţii” (Lifelong Learning Programme, LLP) gestionat de Uniunea Europeană (UE). Din anul 1987, de la înfiinţarea programului, şi pînă în prezent, peste trei milioane de studenţi la nivel de licenţă, master sau doctorat au beneficiat de un stagiu de mobilitate Erasmus într-o universitate europeană.