Luni, 24 octombrie, în Sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc prezentarea burselor Serviciului German de Schimb Academic (DAAD). Evenimentul a fost organizat de Lectoratul DAAD, în colaborare cu Centrul Cultural German din Iași.

În cadrul întîlnirii cu studenții, prof.univ. dr. Alexander Rubel, lector DAAD, a prezentat posibilitățile, avantajele, tipurile de finanțare, dar și actele necesare pentru înscriere. La prezentare au participat 30 de studenți, masteranzi și doctoranzi, majoritatea studenților fiind de la facultățile de Drept și de Litere ale UAIC. Printre participanți s-au numărat și elevi interesați de oportunitățile de studiu în Germania.

În prima parte a întîlnirii au fost prezentate oferta, cuantumul bursei și avantajele studierii în Germania, printre cele mai importante dintre acestea numărîndu-se coordonarea universitară personalizată, transportul în comun gratuit, asigurarea medicală la preț redus. Bursa DAAD acoperă costurile pentru chirie, întreținere, materiale de studiu, asigurare medicală, dar și pentru activități culturale și de timp liber. Cuantumul bursei este de 750 de euro pentru candidații cu o primă diplomă de absolvire și de 1000 de euro pentru doctoranzi. Studenții nu trebuie să plătească taxe de studiu, dar există o cotizație semestrială care variază între 50-250 de euro, în funcție de universitate.

Cei care doresc să studieze în Germania pot opta pentru universități tehnice, de științe aplicate, de muzică, arte, film, dar și pentru universități private. „Toate universitățile din Germania sînt la un nivel foarte înalt. Diferențele dintre universitățile din Germania sunt de profil, dar niciodată de calitate. Dacă mergeți în America, în Statele Unite, puteți ajunge la Harvard, dar puteți nimeri și la o universitate care nu are nici bibliotecă”, a subliniat lectorul DAAD.

În a doua parte a întîlnirii, prof. dr. Alexander Rubel a explicat că nu este obligatoriu ca studenții să cunoască limba germană, dacă doresc să aplice pentru o astfel de bursă. „Peste 1800 de programe de studii internaționale sînt în limba engleză”, a precizat profesorul Rubel.

Pentru limba engleză candidații trebuie să dețină un certificat de limbă TOEFL sau IELTS, iar pentru limba germană sînt necesare certificatele DaF, DSH sau Certificatul Institutului Goethe. Nivelul minim acceptat este B2, adică să poată înțelege ideile principale dintr-un text și să poată interacționa fără efort cu un vorbitor nativ.

Pentru studenții de la Medicină și Drept este necesar nivelul C1, adică să poată folosi limba spontan și fluent, la nivel social, profesional și academic. Cei care nu au un astfel de certificat pot susține un test gratuit pe 1 sau 8 noiembrie, la UAIC.

Bursa DAAD este compatibilă cu bursa de vară HSK, dedicată exclusiv învățării limbii germane. „Recomand din suflet această bursă. Pleci cu nivelul B1 și într-un interval de trei săptămîni ajungi la cealaltă treaptă. Pe lîngă acest fapt, faci excursii și întîlnești oameni interesanți. De anul acesta se pot înscrie și studenții care au cunoștințe de minim A2 (n.r. – cunoștințe elementare de limbă)”, a explicat, de asemenea, prof. univ. dr. Alexander Rubel.

Pentru bursa DAAD pot aplica studenții de la toate domeniile care sunt deja în anul al II-lea de studiu, masteranzi, doctoranzi sau cadre didactice, data limită fiind 15 noiembrie. Documentele necesare pentru înscriere sînt: formularul on-line, curriculum vitae, scrisoarea de motivație, diplome și sau alte recunoașteri academice, atestatul de limbă. Înscrierea se poate face direct la universitatea aleasă sau pe site-ul www.univ-assist.de.

DAAD este cea mai mare organizație din lume care sprijină schimbul internațional de studenți și cercetători. Organizația finanțează anual 100.000 de bursieri, Germania aflîndu-se în topul destinațiilor pentru studenții străini.

Sursă foto: www.cuzanet.ro