Fundația Roma Education Fund (REF) a redeschis programul de burse destinate studenților de etnie romă. În cadrul REF, programul de burse RMUSP, în valoare de 800 €, se acordă studenților romi care sînt cetățeni sau rezidenți permanenți în România și alte 12 țări din Europa, iar programul RHSP, în valoare de 2500 € se acordă studenților romi ce urmează Facultatea de Medicină. Aplicanții eligibili trebuie să urmeze studii de licență, masterat sau doctorat, la universități acreditate de stat, în țara de origine sau de rezidență.

Pentru a beneficia de una dintre bursele acordate de REF, studenții romi trebuie să realizeze o aplicație care să conțină informații de bază despre aplicant, precum și trei eseuri (o scrisoare de motivație, eseu despre problematica romilor și soluțiile pentru rezolvarea acestora și un eseu în care să prezinte activitățile în cadrul organizațiilor rome la care au participat). Pentru ca aplicația să fie completă studenții au nevoie de o recomandare din partea unui profesor universitar, dar și de la o persoană din cadrul unei organizații rome.

„Este al treilea an de cînd aplic pentru programul de burse RMUSP, am beneficiat în fiecare an de această bursă. Pe mine mă ajută foarte mult această bursă deoarece cu banii primiti reușesc să îmi plătesc căminul și să îmi cumpăr cărți. Părinții mei nu au cum să mă ajute prea mult din punct de vedere financiar pentru că și ei se descurcă destul de greu. Mi-am dorit foarte mult să fac o facultate, pentru a avea un loc de muncă respectabil pe viitor. În ciuda faptului că facultatea la care sînt este grea și are un program încărcat, mă implic în timpul liber în diverse activități prin intermediul organizațiilor rome. La începutul anului universitar am participat la o conferință organizată de REF și am fost plăcut surprinsă să văd studenți romi într-un număr mare”, a declarat Ana Budor, studentă în anul II la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”.

În România, Fundaţia Roma Education Found asigura coordonarea, la nivel naţional, a programului, oferind sprijin financiar unui număr anual de circa 310 studenţi. Termenul limită pentru trimiterea aplicațiilor este 13 mai a.c.

Sursă foto: romaeducationfund.ro