Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a anunțat marți, 14 martie 2017, că va construi un cămin nou în următorii doi ani. Construcția va costa cel mult 30 de milioane de lei, bani de la Guvern, prin Compania Națională de Investiții.

Noul cămin va fi construit pe o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați, între Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Construcții și Instalații. Acesta va avea cel puțin 200 de locuri de cazare și va fi destinat doctoranzilor, studenților familiști și șefilor de promoții. Căminul va fi construit astfel încît să se includă în categoria clădirilor verzi și va fi dotat, potrivit proiectului, cu oficiu de preparare a hranei la fiecare etaj, spălătorie, sală de studiu, bucătărie la fiecare cameră, aer condiționat, frigider și televizor. „Construcția este preconizată să înceapă la finalul acestui an. Noi într-o săptămînă depunem, la primărie, solicitarea de obținere a certificatului de urbanism. Acesta va fi eliberat în cel mult 30 de zile și apoi îl vom duce la Compania Națională de Investiții, care la rîndul ei va realiza o proiectare și apoi, în funcție de proiectul tehnic, încep procedurile de achiziție”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești a TUIASI.

Reprezentații universității au trimis în toamna anului 2016 o notă de fundamentare prin care au cerut construirea unui nou cămin, iar aceasta a fost analizată de Ministerul Educației Naționale. Din totalul de solicitări primite de la universitățile din țară, 30 au fost aprobate și, în consecință, toate cele 30 de universități, printre care și TUIASI, urmează să construiască cîte un cămin nou. Sumele acordate de Guvernul României vor ajunge la Compania Națională de Investiții, care se va ocupa de licitații și de implementarea proiectelor.

În Iași, ultimul cămin studențesc construit și care se va deschide în toamna acestui an aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Investiția a constat aproximativ 15 milioane de lei.

Sursă foto: tuiasi.ro