Toate cele cinci universități de stat din Iași vor asigura cazare, pe timp de vară, studenților, masteranzilor și doctoranzilor, însă numărul de locuri disponibile și tariful diferă de la o universitate la alta. Anul trecut, circa 1.900 de studenți au fost cazați în căminele universităților ieșene în perioada vacanței de vară

Toate cele cinci universități de stat din Iași vor asigura cazare, pe timp de vară, studenților, masteranzilor și doctoranzilor, însă numărul de locuri disponibile și tariful diferă de la o universitate la alta. Dacă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) prețurile rămîn la fel ca cele de anul trecut, din timpul verii, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) tarifele cresc cu un leu față de cele de anul trecut. De asemenea, reprezentații Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) au anunțat că prețurile vor fi duble față de cele din timpul anului universitar.

La UMF va fi deschis un cămin cu o capacitate de cazare de aproximativ 300 de locuri, iar tarifele rămîn la fel ca cele din timpul anului universitar, adică 140 de lei de student pe lună, prețul cel mai mic, sau 350 de lei, prețul cel mai mare. „În cămin pot locui studenții din anii terminali, iar studenții din anii I-V trebuie să prezinte o adeverință din care să reiasă că efectuează practica de vară în Iași, altfel nu pot locui în cămin”, a declarat Ivona Burduja, purtătorul de cuvînt al UMF. Aceasta a mai menționat că locurile de cazare din cămin sînt destinate doar studenților de la UMF.

La UAIC vor fi deschise pe timpul vacanței de vară trei cămine, Căminul C11, cu o capacitate de 304 locuri, Căminul C13, care are 463 de locuri, și Căminul C3, cu o capacitate de 417 locuri. Tarifele nu diferă față de cele de anul trecut, din timpul verii. Astfel, un student sau un masterand va plăti 10 lei pe zi, dacă va locui în căminele C13 și C11 și 20 de lei pe zi, dacă va fi cazat în căminul C3. Universitatea cazează, pe timp de vară, și proprii doctoranzi sau salariați, iar aceștia trebuie să plătească 120 de lei pe lună pentru un loc în căminele C11 și C13 și 250 de lei pe lună pentru un loc în Căminul C3.
Elevii care vin să se înscrie la facultate și însoțitorii acestora vor achita 15 lei pe zi pentru un loc în căminele C11 și C13, respectiv 20 de lei pe zi pentru un loc în Căminul C3. Un student de la UAIC care vrea să locuiască într-unul dintre cele trei cămine pe timpul verii va trebui să completeze o cerere tip, care poate fi descărcată de aici, aceasta urmînd să fie vizată de facultatea la care este înscris. La final, cererea se înregistrează la Biroul Social din Camera 5 a Căminului C12.

La USAMV, tariful de cazare se va dubla în timpul verii

Singurul cămin de la UNAGE, care are o capacitate de 250 de locuri, va fi deschis și pe perioada verii, iar studenții Universității Naționale de Arte, care doresc cazare, vor trebui să achite cîte 10 lei pe zi, asta dacă rămîne prețul de anul trecut. Candidații care se înscriu la admitere și care doresc să locuiască în căminul universității vor fi nevoiți să achite 25 de lei pe zi. Studenții trebuie să întocmească o cerere prin care menționează perioada în care vor să locuiască în cămin, iar aceasta va fi aprobată de conducerea universității doar dacă solicitanții nu au restanțe la plata căminului.
„Nu s-a stabilit încă tariful pentru anul acesta, dar nu se are în vedere o creștere”, a declarat conf. univ. dr. Florin Grigoraș, prorector Relații internaționale, imaginea universității și probleme studențești la UNAGE.

USMAV va asigura cazarea studenților într-unul dintre cele patru cămine, însă nu se vor putea caza și studenți de la alte universități. „Pe timp de vară studenții nu primesc subvenții de la Minister și, astfel, prețurile vor fi duble. Ele variază între 262 și 302 lei”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activități sociale, studențești și relații cu alumni.

În căminele din „Tudor Vladimirescu” au prioritate studenții de la TUIAȘI

TUIAȘI va asigura cazarea studenților în căminele T19 și T13, care au o capacitate de 440 de locuri, respectiv 323 de locuri. Pe lîngă cele două cămine, la Universitatea Tehnică sînt mereu deschise căminele T16, T7, T18, T20 și T21, însă acestea sînt destinate doar doctoranzilor și studenților care au medii foarte bune. Tarifele vor crește cu un leu față de cele de anul trecut, astfel, pentru căminele T19 și T13, prețul se ridică la nouă lei pe zi, iar pentru studenții care au medii foarte bune tariful crește la 12 lei pe zi. Conducerea universității a decis ca anul acesta doctoranzii să aibă același tarif de cazare ca în timpul anului universitar, de 150 de lei pe lună pentru căminele T16, T7 și T8 și de 200 de lei pe lună pentru T20 și T21.
Studenții care vin de la alte universități și cer cazare pe timp de vară în Campusul „Tudor Vladimirescu” vor fi nevoiți să plătească 15 lei pe zi pentru fiecare loc. „Studenții care sînt de la alte universități și care deja stau la noi în campus pot rămîne în continuare, însă dacă mai vin acum și alți studenți de la alte universități îi putem accepta doar în limita locurilor disponibile. Mai întîi trebuie să asigurăm cazare studenților noștri, mai ales că an de an crește rata de ocupare cu 20-25%”, a declarat ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești a TUIAȘI.
Studenții universității se pot caza pe timp de vară pe baza adeverinței de salariat.

Tarife de cazare în universitățile ieșene

Anul trecut, aproximativ 150 de studenți la UMF au locuit pe perioada vacanței de vară într-unul dintre cele opt cămine ale universității. La UAIC, au fost deschise două cămine, C5 și C6, în care au locuit 882 de studenți. Universitatea Tehnică a avut deschise tot două cămine, T11 și T12, în care au fost cazați 729 de studenți. La USMAV au fost cazați, pe perioada verii, 75 de studenți, care fie aveau un loc de muncă, fie s-au înscris la un program de internship. În cazul UNAGE, situația a fost diferită de la lună la lună, însă în medie au fost cazați în jur de 15-20 de studenți. Numărul acestora a crescut pînă la 60 în perioada admiterii și a examenelor ori restanțelor.