Joi, 8 mai a.c a avut loc la Iași lansarea Congresului Național de Durere. Evenimentul a debutat cu o conferință la Hotelul Unirea din Iași și se desfășoară pe parcursul a trei zile. Alături de coordonatorul științific al proiectului, prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, la deschiderea evenimentului au participat și trei decani de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: prof. univ. dr. Monica Hâncianu (Facultatea de Farmacie), prof. univ. dr. Norina Consuela Forna (Facultatea de Medicina Dentară) și prof. univ. dr. Doina Azoicăi (Facultatea de Medicină).

Tema principală a congresului este durerea orofacială, iar în toate cele trei zile ale evenimentului vor avea loc cursuri și prezentări ale 200 de specialiști care sînt interesați de studiul durerii. De asemenea, vor fi expuse strategii pentru a facilita accesul la tratament al bolnavilor cu durere acută sau cronică.

Prima zi a congresului va cuprinde două sesiuni ce vor marca cel de-al 23-lea an de cînd se organizează Ziua Medicamentului. Congresul Național de Durere și Ziua Medicamentului sînt două evenimente care vor fi organizate separat începînd de anul viitor. „Ne permitem să avem inițiativa de a separa, începînd cu anul următor, și să avem Zilele Medicamentului tratate separat de congres, astfel încît să putem trata separat problemele medicamentului, care depășesc granițele analgezicului și ale durerii”, a declarat prof. dr. Ostin C. Mungiu. Ziua Medicamentului va fi marcată prin discuții și prezentări despre abuzul și dependența de medicamente, dileme etice în practica farmaceutică sau terapia complementară a durerii.

Durerea, o boală în sine

Cauzele şi mecanismele de producere a durerii, modul de diagnostic şi evaluare, precum şi tratamentul adecvat fiecărei forme de durere sau, mai pe scurt, algeziologia, este un obiect de studiu la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași încă din anul 1997. Cu toate acestea, ea nu se mai studiază în alte centre universitare din țară. „Ne aflăm în fața unei situații de stagnare. În continuare milităm, dar nu am avut succes să creăm o specialitate de algeziologie în România, așa cum există în alte țări, să facem în așa fel încît durerea ca boală cronică să fie considerată boală în sine, iar bolnavii să se bucure de drepturi așa cum o fac în alte țări. Nu în ultimul rînd, am dori ca algeziologia să fie adoptată și în alte centre universitare din țară, în așa fel încît la sfîrșitul facultății, studentul să fie capabil să facă un diagnostic corect”, a mai adăugat prof. univ. dr. Ostin Mungiu. De asemenea, profesorul a mai subliniat că e necesar să se înțeleagă că durerea fizică, socială și, nu în ultimul rînd, durerea morală au un caracter unitar, determinîndu-se reciproc.

Photo 08-05-14 11 01 21

Cea de-a doua zi a evenimentului va fi dedicat în totalitate temei centrale a congresului, durerea orofacială, însă va marca în același timp al 12-lea an în care se organizează întîlniri pe teme de algeziologie cu oamenii de știință din Israel. Astfel, ziua de vineri, 9 mai a.c, va cuprinde și o astfel de întîlnire ce va avea ca subiect de discuție managementul durerii faciale și dentare.

Utima zi a congresului va cuprinde sesiuni special dedicate studenților, rezidenților și tinerilor medici.

Congresul Național de Durere este un eveniment aflat la a doua ediție și este organizat de Asociația de Algeziologie din România, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și compania Houston NPA.