Asociația Studenților Francofoni din Iași (ASFI) organizează miercuri, 6 decembrie, începînd cu ora 14.00, un atelier de scriere academică, la care pot participa atît studenții de anul I, cît și cei care pregătesc în momentul de față o lucrare de absolvire – licență, disertație sau teză de doctorat. Acesta va avea loc în sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și va fi susținut de lect. univ. dr. Ilie Moisuc.

Participanții la atelier vor putea afla principalele reguli de redactare academică, necesare în realizarea lucrărilor de învățare și evaluare, cum sînt referatele, eseurile sau recenziile – și nu doar în pregătirea lucrărilor de absolvire. Totodată, aceștia vor fi informați despre cum să citeze corect, ce este plagiatul și de ce este el o problemă, dar și ce sancțiuni riscă plagiatorii.

„Ideea organizării unui astfel de atelier a venit ca urmare a constatării slabei informări a colegilor noștri asupra regulilor și principiilor de scriere academică. Ideal ar fi ca toate planurile de învățămînt să cuprindă sau să includă cursuri obligatorii de scriere academică, ori acest lucru nu se întîmplă. Majoritatea studențiilor ajung să-și însușească aceste noțiuni abia în ultimul an de studii”, a declarat Amelia Mistreanu, inițiatoarea proiectului și coordonator al departamentului Educațional al ASFI.

Dintre cele 43 de persoane care s-au înscris pînă acum, majoritatea sînt studenți de anul I, licență, însă pe listă se găsesc și studenți doctoranzi. Organizatorii se gîndesc să organizeze și un al doilea astfel de atelier, în semestrul al II-lea, acesta urmînd să fie dedicat exclusiv celor care pregătesc lucrările de finalizare de studii.

Înscrierea la atelier se face pe baza completării unui formular online, ce poate fi găsit pe pagina asociației, numărul de locuri fiind limitat la 60 de persoane. Atelierul de scriere academică se află la prima ediție și nu se percepe taxă de participare.

Sursă foto: www.uaic.ro