Miercuri, 25 noiembrie, au început manifestările dedicate Zilelor Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Ceremonia de deschidere a avut loc la mansarda Muzeului, unde, alături de gazde, prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC și conf. univ. dr. Bogdan Maleon, directorul Muzeului, au fost prezenți profesori din centrele universitare din ţară (Cluj-Napoca, Bucureşti), dar şi din Republica Moldova.

În partea de deschidere, rectorul UAIC a oferit o definiţie disctinctă a Universităţii, dincolo de termenii strict administrativi, birocratici şi manageriali. Acesta a comparat-o cu o figură de stil, definind părţile sale componente – Grădina Botanică, Seminarul „Myller”, Editura şi Muzeul Universităţii – drept patru metafore ale culturii, învăţăturii şi cunoaşterii, ale transmiterii și respectiv ale recunoaşterii.

„Primele trei metafore acoperă funcţia esenţială a Universităţii, aceea de tezaurizare, transmitere a cunoştinţelor şi evoluţie, de creare a cunoaşterii. Degeaba vorbim noi de tradiţii de transmitere, de îmbogăţirea şi corectarea lor, dacă nu avem recunoştinţă pentru cei care s-au petrecut înaintea noastră, profesori, studenţi care au edificat ceva”, a declarat rectorul Vasile Işan.

În cadrul manifestării, conf. univ. dr. Bogdan Maleon a prezentat raportul anual de activitate al Muzeului Universității, precizînd că în acest an numărul vizitatorilor a ajuns la 7.000, datorită unor evenimente precum „Şcoala Altfel” sau Noaptea Albă a Muzeelor. Acesta a amintit, totodată, de colecțiile permanente obţinute prin donaţii în acest an.
Muzeul a fost şi gadza unor interesante manifestări şi expoziţii, printre care se numără conferinţele şi întîlnirile Societăţii de Studii Istorice din România și expoziţia „Iaşi, oraş al Universităţii”.

În partea de final, conf. univ. Bogdan Maleon a vorbit despre semnificaţia acestui eveniment și din altă abordare, care ţine de vîrstele instituţionale. „Este ultima manifestare de acest tip în care domnul profesor Vasile Işan este prezent în calitate de rector, iar eu de organizator şi director al Muzeului Universităţii”, a subliniat Bogdan Maleon, cel care deține și funcția de director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iași.

Manifestările dedicate Zilelor Muzeului UAIC au continuat cu lansarea tomului V al Revistei Muzeului Universității „Al. I. Cuza”, precum și a volumului „Educația publică și condiționările sale (secolele XIX-XX)”, coordonat de Cătălina Mihalache și Leonidas Rados.

Seria evenimentelor a fost completată de Simpozionul de Istorie Universitară, Muzeologie și Biblioteconomie, moderat de conf. univ. dr. Florea Ioncioaia, urmînd ca pe 26 noiembrie să aibă loc un simpozion ce va avea ca temă evocarea activităţii lui Constantin Stere, ca universitar şi personalitate publică.