Astăzi, 8 mai a.c., de la ora 9.00, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași (UAIC) a găzduit deschiderea simpozionului „Explorări în tradiția biblică românească și Europeană”, aflat la cea de-a cincea . În cadrul evenimentului, specialiști în studii biblice din țări precum Austria, Italia, Germania, Slovenia, Georgia, Republica Moldova, dar și România, au prezentat lucrări despre traducerea bibliei, editarea, circulația și receptarea acesteia în rîndul unor popoare diferite. Simpozionul se va desfășura pe parcursul a trei zile, pînă sîmbătă, 10 mai, a.c..

După ceremonia de deschidere, au fost lansate volumele : „Pars XIV: Ieremia. Lamentationes Ieremiae” şi „Pars XX: Sapientia. Ecclesiasticus. Susanna. De Belo sive Dracone Babylonico”, apărute la Editura UAIC, în seria „Monumenta linguae Dacoromanorum. Biblia 1688”. Cele două cărți au fost prezentate de prof. univ. dr. Ioana Costa, de la Universitatea din București, prof. univ. dr. Mihaela Paraschiv împreună cu prof. univ. dr. Eugen Munteanu, ambii de la UAIC și prof. univ. dr. Andrei Hoișie, director al Editurii UAIC.

În cea de a doua parte a evenimentului a avut loc o sesiune de comunicări în plen, după o scurtă prezentare a fiecăruia dintre invitați. Academiacianul prof. univ. dr. Jože Krašovec de la Universitatea din Ljubljana, a susținut prelegerea intitulată „Aspecte ale realității dincolo de simbolul justiției și dreptății”. Acesta a surprins importanța bibliei referindu-se la numărul mare de limbi în care o găsim tradusă.„Peste tot traducerile antice slavice au fost retraduse și însoțite de comentarii. Iată un lucru prin care popoarele noastre se aseamănă” a precizat academicianul.

Legile nu sînt întotdeauna drepte

Tema principală pe care profesorul din Slovenia a dezbătut-o a fost justiția privită din mai multe puncte de vedere: cosmologic ( în vechiul testament), social (în cazul profeților) și moral (în noul testament). „Justiția este un simbol central al bibliei. Aceasta stă la baza ordinii în lume. Prin ea ne formăm un simț moral, principii sănătoase și stabilim contracte sociale. Comportamentul fiecăruia dintre noi trebuie să fie în conformitate cu obiceiurile acceptate de societate pentru o ordine sănătoasă. Există, de altfel, o zicală grecească care spune că limitele stabilite de la începuturile timpului sînt cele peste care lumea nu ar trebui să pășească niciodată”, a adăugat academicianul. În încheierea prezentării sale acesta a făcut o distincție între justiția din societate și justiția inimii, menționînd cazuri în care legile trebuie rupte pentru a apăra dreptatea.

Cea de-a doua expunere a fost susținută de prof. univ. dr. Cesare Alzati, de la Universitatea Catolică „Sacro Cuore” din Milano, care a vorbit despre: „Biserică, cult, exegeză. Consideraţii în lumina tradiţiei ambroziene”. Cea de a treia prezentare a aparținut acad. prof. dr. Michael Metzeltin de la Academia Austriacă de Ştiinţe. Acesta din urmă a dezbătut probleme legate de „Textualizarea peţitului şi a maternităţii. O interpretare a Cîntării Cîntărilor din perspectiva antropologiei textului”.

Mîine, 9 mai a.c, de la ora 9.00 va avea loc o nouă sesiune de comunicări în plen. Prof. em. dr. Rudolf Windisch, de la Universitatea din Jena va prezenta lucrarea: „Septuaginta: O problemă de principiu pentru traduceri”, iar prof. univ. dr. Eugen Munteanu, de la UAIC va vorbi despre „Ion Heliade Rădulescu – traducător şi comentator al Bibliei”. De la ora 10.50 va avea loc lansarea volumului „Antropologia textului” semnat de Michael Metzeltin și Margit Thir, tradus de Octavian Nicolae. Va urma, apoi, o masă rotundă pe tema „Filologia digitală. Prelucrarea limbii române cu mijloace informatice”. În cea de a doua parte a zilei, de la ora 15.00, în Sala „G. Ivănescu ” vor avea loc alte patru prezentări despre traductologie și istoria receptării textelor sacre, iar în sala „Al. Dima” vor fi susținute discursuri despre hermeneutica biblică.

În ultima zi a simpozionului, sîmbătă, 10 mai, a.c., de la ora 9.00, în sala III.12 și în sala „Al. Dima”, temele generale vor fi reluate în cadrul a zece prezentări moderate de prof. univ. dr. Valeriu Gherghel și lect. dr. Alexandru Mihăilă.

Evenimentul este organizat de Centrul de Studii Biblico‑Filologice «Monumenta linguae Dacoromanorum», de la Departamentul de Cercetare Interdisciplinar – Domeniul Socio-Uman, în colaborare cu Asociaţia de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România.

Sursă foto: Resurse Creștine