Sîmbătă, 29 octombrie, în ultima seară a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” Iaşi a avut loc o întîlnire cu public, cu tematica „Istoria ca ficțiune”. Invitații serii au fost cunoscutul istoric Lucian Boia și istoricul ieșean Dorin Dobrincu, fost director la Arhivele Naţionale și expert al Comisiei Prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. Cele două personalități au fost prezentate, în deschiderea evenimentului, de jurnalistul Cătălin Sava.

„M-am născut în 1944, am prins o fărîmă din vechea Românie, dar eram prea mic ca să realizez cum stau lucrurile, aşa că atunci cînd am început cît de cît să văd şi să judec, m-am trezit în comunism şi am parcurs toată epoca comunistă”, şi-a început mărturisirea Lucian Boia.
Apoi, acesta a povestit publicului despre pasiunea pentru istorie, pe care a avut-o încă din copilărie. „Dragostea mea pentru istorie se explică, probabil, prin faptul că am avut mereu lîngă mine o mare bibliotecă adunată de bunicul meu, Corneliu Morandini. Mergeam vara la casa surorii bunicului meu, cu o mansardă fascinantă pentru mine, unde erau adunate o mulţime de cărţi vechi, de reviste, de ziare, şi toate acestea au contribuit la interesul meu pentru trecut, pentru istorie. De pe la 12-13 ani m-am hotărît că voi deveni istoric şi nu mi-am mai schimbat opţiunea”, a povestit Lucian Boia.

După cum a menţionat şi Dorin Dobrincu, seara FILIT nu a urmărit, decît în parte, tematica aleasă de organizatorii evenimentului, dat fiind interesul crescut al publicului pentru biografia istoricului Lucian Boia, pentru cărţile sale şi pentru opiniile pe care acesta le are vizavi de cele mai importante aspecte ale societății. Lucian Boia a vorbit despre cenzura la care a fost supusă opera sa, în perioada comunistă, dar şi despre cartea sa cu cel mai mare tiraj, De ce este România altfel?, care s-a vîndut în 70.000 de exemplare.
„Este o surpriză extraordinară, nu-mi închipuiam că o s-ajungă un bestseller. Cărţile au destinul lor, cum spune un poet roman, nu-l ştii niciodată”, a apreciat Lucian Boia.

La întrebarea istoricului Dorin Dobrincu, dacă există istorie adevărată, Lucian Boia a explicat că nu trebuie să încurcăm ”istoria şi istoriile diverse pe care le extragem noi din istoria adevărată. E un faimos tablou pictat de René Magritte, care reprezintă o pipă, iar în legendă scrie «Ceci n’est pas une pipe», mulţi întrebîndu-se ce vrea pictorul acesta să spună – desenează o pipă şi zice că nu e pipă. Răspunsul e simplu, bineînţeles că aceasta nu este o pipă, ci reprezentarea unei pipe, încercaţi s-o folosiţi să fumaţi cu ea şi veţi vedea că e cu totul altceva decît o pipă. La fel e şi cu condiţia istoriei”.

În ultima parte a serii FILIT, Lucian Boia a răspuns curiozităţilor publicului în cadrul unei sesiuni de întrebări. Întîlnirea s-a încheiat cu o expoziţie de carte a autorului Lucian Boia şi cu o sesiune de autografe.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, un proiect aflat la cea de-a patra ediție, desfăşurat anul acesta în perioada 26 – 30 octombrie 2016.