În perioada 5 – 9 decembrie, la Iași se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru, manifestare organizată de Teatrul Studențesc „LUDIC”, Casa de Cultură a Studenților Iași (CCS), Asociația Moldavia și Primăria Municipiului Iași. Începînd din acest an, festivalul va purta numele fondatorului și regizorului Teatrului „LUDIC” Aurel Luca.

Spectacolele vor fi susținute de trupe de teatru formate din elevi și liceeni din Tel Aviv, București, Timișoara, Alba-Iulia, Ploiești, Iași și Miroslava. În cadrul festivalului vor fi organizate și un atelier, sub îndrumarea regizorului Dan Victor din București, dar și o dezbatere cu liceeni și studenți, pe tema „Tinerii și teatrul (de) azi”, organizată de Clubul de Comunicare Culturală Logos.

„Este un festival noncompetitiv, o întîlnire amicală, care ne permite nouă, celor implicați în fenomenul teatral studențesc, să avem o prespectivă mai bună asupra cerințelor publicului, asupra noilor tehnici teatrale și asupra subiectelor care se cer a fi aduse pe scenă”, a declarat Ionuț Nacu, coordonatorul voluntar al Teatrului Studențesc „LUDIC”.

Aceasta este prima ediție a festivalului organizată în absența regizorului Aurel Luca. „Va fi o seară «in memoriam Aurel Luca», în care va fi evocată personalitatea acestuia de către diferiți oameni de teatru, printre care regizorul Eugene Nacht-Stroe, din Israel și regizorul Mihai Iorga, din Republica Moldova”, a mai precizat Ionuț Nacu.

Seara comemorativă va avea loc sîmbătă, 9 decembrie, în Sala „Gaudeamus” și vor fi prezentate și momente artistice susținute de trupa Fără Zahăr, corul Angeli, trupele de dans The Sky și Elegance, clubul de muzică Richard Oschanitzky, magicianul Nicolas și de trupa Teatrului Studențesc „LUDIC”.
Spectacolele vor fi jucate în sălile CCS („Aurel Luca” – fosta Sală Studio Ludic, „Gaudeamus”, „Azur” și „Dublin”), iar intrarea va fi gratuită.

Regizorul Aurel Luca, cel care a înființat atît Teatrul „LUDIC”, cît și Festivalul Internațional de Teatru, s-a stins din viață în urmă cu două luni, pe 23 septembrie. Nu numai festivalul de teatru a primit numele regizorului ieșean, ci și sala de spectacole a Teatrului „LUDIC” din incinta CCS. Ceremonia a făcut parte din proiectul aniversar „CCS 60”, ce s-a desfășurat în perioada 3-6 noiembrie. Tot atunci au fost expuse trofeele cîștigate de Teatrul „LUDIC” de-a lungul vremii, la diferite concursuri și festivaluri naționale și internaționale, dar și fotografii ce ilustrează secvențe din spectacole.

Programul complet al festivalului este disponibil pe pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/zileleteatruluiludicfest/