La ultimul nivel al cupolei Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu” Iași (BCU) se vor instala trei aparate optice care să panorameze orașul. Acestea vor fi poziționate astfel încît Iașul să poată fi privit pe trei axe principale de la înălțimea cupolei BCU, „unul dintre cele mai bine poziționate locuri și una dintre cele mai majestuoase clădiri ale Iașului”, după cum spune prof. univ. dr. Gheorghe Teodorescu, director general al BCU.

La nivelul superior al cupolei BCU sînt amenajate trei galerii suprapuse, Galeriile Regale Cupola, ce găzduiesc periodic expoziții, organizate în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici. Prof. univ. dr. Gheorghe Teodorescu a declarat că „pentru a stimula interesul celor care ne vizitează și pentru a da și o notă de farmec în plus vizitelor ce au loc în cadrul bibliotecii, am gîndit să instalăm aceste aparate optice de unde să poată fi văzut Iașul de la înălțime, așa cum se poate vedea Parisul de la înălțimea Turnului Eiffel, păstrînd proporțiile. Sînt convins că este un lucru care va naște curiozitate, interes și odată cu aceasta adăugăm pe harta turistică a Iașului un centru de atracție în plus, față de alte locuri de interes cultural”.

Pentru realizarea acestui proiect s-a apelat la sprijinul Primăriei Municipiului Iași. „Dezvoltările instituționale se înfăptuiesc din fonduri proprii, însă în această privință ne-am adresat primăriei. Trebuie precizat faptul că nu este vorba doar de această investiție legată de aparatele optice, sînt și altele, printre care și racordarea la sistemul de iluminat public a sistemului nostru propriu de iluminat arhitectural al clădirii. Cu alte cuvinte, clădirea BCU este iluminată arhitectonic, dar nu avem suficiente fonduri petru a pune în valoare acest edificiu asupra serii și nopții. Avem o hotărîre a Consiliului Local ce privește conectarea la rețeaua de iluminat public. Factura consumului va fi preluată de administrația publică locală”, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Teodorescu.

Conducerea BCU a precizat că speră ca pînă la sfîrșitul anului aparatele să fie procurate și montate pe cupola BCU.

Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași a fost înființată în urmă cu 175 de ani și reprezintă un centru cultural profesional de cercetare în cadrul campusului universitar ieșean. Pe lîngă bibliotecă, aici au loc diverse activități culturale, în colaborare cu Editura Junimea, Filarmonica din Iași, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași și Uniunea Artiștilor Plastici.