Joi, 10 decembrie a.c., prof. univ. Nelu Zugravu de la Facultatea de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a susţinut comunicarea „Augustus și modelul filantropiei imperiale în discursurile politice ale lui Themistius” în Casa Catargi din corpul H al Facultăţii de Istorie, în prezenţa a aproximativ 50 de studenţi. La comunicare au fost prezenţi şi studenţi din Liga Studenţilor de la Istorie. Evenimentul l-a avut ca moderator pe conf. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon.

„Întîlnirea de astăzi are semnificaţii deosebite prin faptul că în ultimele luni nu au existat manifestări similare, apoi pentru că în faţa dumneavoastră se află directorul Centrului de Studii Clasice şi Creştine”, a spus Bogdan Maleon. „Themistius este o figură aparte deoarece e un personaj care şi-a pus în slujba puterii talentul de orator. A fost un mare admirator al Romei Vechi, al înţelepciunii romane, al lui Cicero. Şi-a oferit tuturor împăraţilor serviciile lui, chiar dacă erau creştini sau eretici”, a explicat prof. univ. dr. Nelu Zugravu.

Profesorul Nelu Zugravu a enunţat de la începutul conferinţei ce înseamnă filantropia pentru un împărat. Acest lucru a fost realizat prin provocarea la discuţie a studenţilor aflaţi în sală de a răspunde la întrebarările lui.

În urma discuţiilor bazate pe modelul „întrebare-răspuns” s-a ajuns la concluzia că filantropia pentru un împărat se manifestă în primul rînd prin „grija faţă de supuşi”, aşa cum a concluzionat acesta.

Prima conferinţă susţinută de prof. univ. Nelu Zugravu pe o temă asemănătoare a fost pe 4 aprilie 2012. În luna octombrie a.c. a fost prezentată o primă parte a discursului lui Themistius în care se evidenţia portretul lui Augustus.