Joi, 10 aprilie, de la ora 9.00, în Corpul R al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a debutat o conferința internațională intitulată „Probleme monetare, bancare și financiare în țările membre ale UE din Europa centrală și de est: cum pot depăși actuala criză economică statele membre ale UE  din Europa Centrală și de Est?”. Conferința este organizată de Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor a UAIC, în colaborare cu Institutul Jean Monet și este finanțată din fonduri ale Uniunii Europene.

Sesiunea de comunicări a fost deschisă cu intervențiile a cinci invitați,  dr. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naționale Române, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC, prof. univ. dr.  Jürgen Jerger, de la University of Regensburg din Germania, prof. univ. dr. Alexandru Minea, de la Universitatea Auvergne din Franța și prof. univ. dr. Salvador Parrado, de la Spanish Distance Learning University din Spania.

Aceștia au dezbătut teme precum uniunea monetară europeană, piețele europene, fonduri bancare, europoluri și nu numai. „În contextul crizei economice actuale am putut vedea cum băncile s-au transformat din prea mari ca să dea faliment la prea mari ca să mai poată fi salvate de guvern. Și apoi, orice datorie la guvern trebuie plătitiă într-un fel sau altul. În ceea ce privește uniunea monetară, pentru a realiza acest lucru este nevoie în primul rînd de o stabilitate. Această stabilitate poate fi obținută prin alegerea unui singur mecanism de supervizare, acceptînd o bază obligatorie de capital pentru instituțiile financiare și stabilirea unor reguli mai clare care să se aplice tutuor creditorilor”, a explicat prof. univ. dr.  Jürgen Jerger.

Trei zile pentru a găsi soluții împotriva crizei

Conferința se va desfășura pe parcursul a trei zile, între 10 și 13 aprilie, pe parcursul cărora cercetători din mediul academic și specialiști tineri vor purta dezbateri și-și vor prezenta ideile în fața colegilor de breaslă și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri. Discuțiile se vor axa pe găsirea unei soluții financiare care să ajute statele europene să depășească criza actuală.

criza_grafic_topogan_canalizare

În cadrul aceleiași conferințe se vor organiza mese rotunde, la care vor fi prezentate lucrări ale studenților înscriși recenzate de un comitet științific din care fac parte 73 de profesori universitari  sau reprezentanți ai unor instituții din: România, Republica Moldova, Cehia,  Spania, Franța,  Albania, Sclovacia, Italia, Germania și Grecia. Lucrările vor putea fi consultate pe site-ul conferinței și mai apoi, reunite într-un volum. Cele trei teme despre care studenții vor susține prezentări sînt : „Implicații ale Crizei Financiare Globale asupra Sectorului Bancar”, „Relația dintre Piețele Financiare și Economia Reală” și „Provocări ale Politicii Economice”. În fiecare zi a conferinței vor fi prezentate între 50 și o sută de lucrări.

Surse foto: news.jeebboo.comcpavel.ro