Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași s-au încheiat marți, 8 noiembrie, cu lansarea volumului Irinei Procopiu, „Pagini de jurnal (1891-1950)”, apărut la editura Polirom în acest an.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Florin-Alexandru Platon, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, conf. dr. Bogdan Creţu, de la Facultatea de Litere a UAIC și director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, Adrian Șerban, directorul editorial al Editurii Polirom şi istoricul Georgeta Penelea Filitti, cea care a tradus volumul din limba franceză și a scris introducerea cărţii, notele şi comentariile.

În deschiderea manifestării, prof. univ. dr. Florin-Alexandru Platon a menţionat că gustul marelui public pentru acest gen de literatură, şi anume jurnalul, a stimulat publicarea a sute astfel de texte, însă volumul prezentat se deosebeşte prin modul în care este redată şi receptată realitatea din perioada anilor 1891-1950 de către Irina Procopiu.

„Cititorul va putea constata că lumea de atunci era o lume aşezată, cu repere sigure, cu valori certe şi obiceiuri de multă vreme verificate. O lume care avea timp să scrie, să ţină jurnale, o lume cultivată”, a subliniat prof. univ. dr. Florin-Alexandru Platon.
De asemenea, acesta a menţionat că volumul oglindește realitatea istorică prin care a trecut statul român, de la crearea statului naţional, cele două războaie mondiale, pînă la schimbările radicale produse în acea perioadă. Altfel spus, volumul redă felul în care societatea românească a evoluat.

Conf. univ. dr. Bogdan Creţu a specificat că acest volum nu este scris cu gîndul de a fi publicat, din simplul motiv că jurnalul, în acea perioadă, nu era socotit drept o specie literară. Volumul reuşeşte să reflecte adevărul istoric, comunitatea în care a trăit autoarea, cu toate greutăţile şi specificităţile sale.

„Astfel de opere-restituiri oferă o imagine mai extinsă asupra unei epoci. Este un tip de hermeneutică foarte mobilă. Aş putea spune că sunt prezentate mai multe epoci extrem de tensionate, precum instaurarea dictaturilor, abuzuri legionare, cele două războaie mondiale”, a comentat conf. univ. dr. Bogdan Creţu.
Acesta a apreciat și felul în care este scris jurnalul, precizînd că „sînt însemnări destul de oneste, fără efort de a înscena”. De asemenea, Bogdan Creţu a reliefat personalitatea Irinei Procopiu, autoarea volumului, caracterizînd-o ca fiind o persoană cu spirit critic, cu gusturi bine stabilite, care ţinea, în epoca în care a trăit, un salon literar şi unul muzical, frecventate de oamenii de cultură și arte ai vremii.

Irina Procopiu (1873-1954), autoarea volumului de memorii lansat marți în cadrul Zilelor BCU, a fost doamna de onoare a Reginei Maria. A fost cunoscută în epoca în care a trăit ca o femeie cu o cultură impresionantă, mare iubitoare de literatură și prietenă a Veturiei Goga, soția poetului Octavian Goga și a Cellei Delavrancea, fiica scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea.