Marți, 25 februarie, de la ora 17:30, a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) lansarea unei colecții de cărți numită „Observatorul social” a editurii universității. Volumele sînt constituite din teze de doctorat ale unor cercetători științifici de la instituția de învățămînt superior. Invitații au fost prof. univ. dr. Anton Carpinschi, prof. univ. dr. Andrei Hoișie, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, prof. univ. dr. Mihai Dinu Gheorghiu și prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC. Evenimentul a avut loc în incinta libăriei „Orest Tafrali” din Corpul A.

Prof. univ. dr. Andrei Hoișie, directorul Editurii „Universității Alexandru Ioan Cuza”, a ținut să mulțumească celor prezenți și să îi îndemne pe studenți să citească lucrările. „Este o colecție ecumenică deoarece adună mai multe tipuri de cercetări prin diversitatea lor. Ele ne conferă o privire asupra societății, a actualității sociale din prezentul imediat. Colecția noastră arată activitatea intelectuală ce a fost realizată cu sprijinul universității”, a precizat acesta.

La rîndul său, rectorul UAIC a ținut o prelegere prin care a menționat importanța culturii în viața individului acaparat de problemele cotidiene. „Cred că fiecare persoană încearcă să își depășească limitele. Este important să citim, mai ales dacă putem veni în această librărie și, pentru un timp, să uităm de grijile zilnice. Această colecție se înscrie într-o bună tradiție a universității noastre și sper ca aceste cărți să se regăsească și în librăriile din toată țara”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan.

Primele volume care s-au discutat au fost „Les sciences sociales et leurs publics engagements et distanciations” de Mihai Dinu Gheorghiu și „Parentalitatea pe înțelesul tuturor. Pertinența și derivele unui concept” de Catherine Sellenet, traducere de Elena Cojocariu.

Apoi au urmat cărțile „Sociologie electorală. Alegeri, alegători și comportamente de vot” de Romeo Asiminei și „Ideologia Operetei și modernitatea vieneză. Un eseu de istoria culturii” de Moritz Csaky, traducere de Cristina Spinei. „Cartea lui Romeo Asiminei arată ce se întîmplă cu noi din patru în patru ani cînd sînt alegeri, cum gîndim asupra votului și ce strategii de manipulare folosesc politicienii”, a precizat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță.

„Dezvoltarea regională și resursele umane” scrisă de Camelia Medeleanu și „Dincolo de gratii: impactul executării pedepsei asupra foștilor condamnați” de Diana Năstasă au fost discutate prin prisma exploatării resurselor umane în România din trecut și pînă în prezent.

Ultimele lucrări, intitulate „Fondurile structurale în Consorțiul Universitaria” de Geta Mitrea și „Temeliile Turnului Babel. O perspectivă integratoare asupra discursului politic” de Daniela Gîfu, au avut drept temă educația, respectiv politica și filosofia. „Cartea Danielei Gîfu vorbește despre fenomenul politic și comunicarea în interiorul lui. Am găsit fragmente din operele lui Cicero și Aristotel, privind analiza discursului politic și a modului în care indivizii percep strategiile de persuasiune”, a precizat prof. univ. dr. Anton Carpinschi.

Evenimentul reprezintă a treia lansare succesivă a colecției Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a fost precedat de o expoziție de fotografie numită „Așteptare”, realizată de Diana Fîrte.

Galerie foto realizată de Oana OJICĂ