Marți, 5 decembrie, în sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a avut loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Matthias Tamm de la Universitatea Tehnică din Braunschweig, Germania. Titlul reprezintă recunoașterea meritelor profesionale ale laureatului, dar și consolidarea relației dintre cele două centre universitare.

Tonul de început a fost dat de corul Universității, alături de cei prezenți, prin intonarea imnului academic „Gaudeamus Igitur”. „Propunerea pentru acordarea acestui titlu a venit din partea Facultății de Chimie și sîntem onorați să asistăm împreună la înmînarea acestuia profesorului Matthias Tamm pentru activitatea didactică și calitatea științifică a cercetărilor sale”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, președintele Senatului UAIC. În momentele ce au urmat, acesta a amintit celor prezenți date importante din trecutul istoric al Universității privind înmînarea titlurilor Doctor Honoris Causa. Primul a fost acordat în 1934 episcopului Dionisie Tighineanul, iar pînă în prezent peste 120 de laureați au primit această distincție. Dintre acestea, 23 au fost acordate persoanelor de etnie germană, dintre care patru chimiști, prof. Matthias Tamm fiind al cincilea chimist german distins cu acest titlu.

Ceremonia de Laudatio a fost susținută de către prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoştinţe la UAIC. „Conform obiceiului academic, titlul de Doctor Honoris Causa se acordă în dorința de a certifica activitatea profesională a prof. univ. dr. Matthias Tamm și ne îngrijim ca această diplomă să fie întărită prin sigiliul universității și prin semnătura noastră”, a adăugat prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, urmat de intonarea cîntecului „La mulți ani” și de înmînarea titlului academic. Momentul a fost încununat de cuvintele de mulțumire ale distinsului, adăugînd că „Este un privilegiu și o plăcere să primesc acest titlu de Doctor Honoris Causa din partea universității. Sînt onorat și copleșit de această distincție. Consider acest titlu ca fiind, în special, o încununare a colaborărilor dintre universitatea din Braunschweig și universitățile românești.”

Matthias Tamm s-a născut în Berlin, Germania, iar după încheierea studiilor gimnaziale s-a înscris la Facultatea de Chimie din Berlin, pe care o absolvă cu titlul de „Magna cum laude”. În 1992 devine doctor în chimie, urmînd activități de cercetare în Washington. A început activitatea didactică în 2002, iar din 2005 pînă în prezent este profesor la Universitatea din Braunschweig și Universitatea Alabama, SUA. A condus lucrări de laborator, seminarii, teze de licență și doctorat. Rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în reviste prestigioase și i-au adus premii din partea organizațiilor științifice internaționale. În prezent, Matthias Tamm este îndrumătorul tezelor de doctorat pentru trei dintre studenții UAIC.

Sursă foto: radioiasi.ro