Vineri, 4 decembrie a.c., a avut loc cea de-a cincea seară de terapie din ciclul serilor psihoterapeutice care au loc în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF). În cadrul acestei seri s-a dicutat despre „Metafora Terapeutică”.

Scopul evenimentului psihoterapeutice este de a-i ajuta, în special pe studenţii de la UMF dar şi pe cei de la alte facultăţi, să depăşească problemele emoţionale, cum ar fi vorbitul în public, depresia, anxietatea socială, despărţirile sau problemele cu părinţii. În cadrul seri au participat astfel atît sudenţi UMF, cît şi persoane din cîmpul muncii, medici practicanţi, psihologi practicanţi sau de la alte facultăţi precum Facultatea de Psihologie şi Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La începutul serii, participanţii au avut de îndeplinit o sarcină individuală, şi anume să scrie pe o foaie problemele cu care se confruntă. Ulterior acestea urmau să fie citite şi pe baza lor să se creeze poveşti terapeutice, poveşti care să redea realitatea clientului. „Participanţii aplică pe ei înşişi tehnici din psihoterapie după ce au primit în prealabil o scurtă prezentare teoretică astfel încît au idee despre ce înseamnă să faci psihoterapie integrativă. Totodată în psihoterapie e foarte important să înţelegi un caz în funcţie de un cadru teoretic, practic fiecărei seri îi corespunde un cadru teoretic sau o modalitate de lucru”, a declarat asist. univ. dr. Tudor Ştefan Rotaru, psihoterapeut.

Poveştile trapeutice au fost create de o echipă formată spontan, din doi participanţi, astfel că fiecare a primit la începutul serii un număr de care s-a folosit ulterior pentru a-şi găsi partenerul de echipă. Sub aceeaşi formă s-au desfăşurat şi celelalte patru seri. „Celelalte seri s-au defăşurat cu aceeaşi implicare, tot prin lucru în echipă, au fost şi echipe de cîte trei persoane, participanţii şi-au analizat diverse aspecte pe care s-au simţit ei confortabil să le împărtăşească, din punct de vedere comportamental, a felului în care gîndesc şi din perspectiva teoriei psihanalitice şi cred că multă lume şi-a făcut mulţi prieteni”, a adăugat Tudor Ştefan Rotaru.

Cea mai bună poveste terapeutică a fost premiată cu o carte pe aceeași temă, „101 poveşti vindecătoare pentru adulţi. Folosirea metaforelor în terapie”.

Anul trecut au fost organizate zece astfel de seri de terapie, iar anul acesta vor fi organizate 13. La sfîrşit se vor acorda diplome de paticipare doar celor care vor participa la minim zece şedinţe. În prima seară a acestor întalniri de terapie s-a discutat despre paradigma comportamentală, în a doua despre paradigma cognitivă, urmată de paradigma neurolingvistică şi paradigma psihodinamică. Următoarea seară terapeutică, cea de-a şasea, va fi organizată pe data de 19 februarie 2016.