Ieri, 30 octombrie a.c., Liga Studentilor (LS) de la UAIC din Iasi au depus la Registratura UAIC o cerere prin care solicita anularea alegerilor pentru reprezentantii studentilor din caminele universitatii si reorganizarea campaniei de alegeri.

Motivele acestui demers, conform organizatorilor, sunt reprezentate de faptul ca anunturile de promovare a alegerilor au fost afisate in camine fara nici o stampila din partea Directiei pentru Probleme Social- Studentesti, in perioade diferite si redactate diferit, fara antetul universitatii sau aprobare de afisaj, produse independent de studentii senatori. Aceste afise au fost puse in camine sub termenul de 5 zile minime necesare realizarii oricarui anunt legal. In caminul C8 anuntul a fost facut marti, 29 octombrie, iar alegerile au avut loc a doua zi. Mai mult, acestia au acuzat depunerea modalitatea depunerii candidaturilor, care se face direct pe adresele de e-mail personale ale studentilor senatori, fara a avea valoare juridica.

„Intr-o societate democratica, in care dorim sa promovam «dezvoltarea si raspandirea cunoasterii, la educarea pentru exercitarea de profesii si functii in spiritul Adevarului si al Binelui, la pastrarea si extinderea expresiilor creatiei stiintifice si culturale, la promovarea idelilor societatii libere in scopul dezvoltarii», este imperios sa ne asiguram de buna desfasurare a oricaror procese elective in vederea formarii unei culturi civice adecvate Romaniei europene a secolului XXI. Alegerile anuntate cu o zi inainte sau organizate «pe ascuns», in totala dezinformare, reprezinta o practica totalitara sprecifica regimului comunist din Romania anilor ’50.” a declarat Silvian-Emanuel Man, presedintele LS IASI.

Reprezentantii de la L.S. doresc reorganizarea alegerilor. Mai departe, acestia cer depunderea candidaturilor pe baza de cerere in dublu exemplar, stampilata si inregistrata, afisarea candidatilor inscrisi in camine dar si pe site-ul UAIC, o perioada de minimum doua zile intre afisarea candidaturilor si ziua alegerilor. De asemenea, acestia considera necesara prezenta in comisia de alegeri a doi studenti senatori si un reprezentant al L.S., ca observator, care sa nu fie cazat in campusul universitatii. In ceea ce priveste programul alegerilor, acestia propun fie aleasa o zi de luni pana miercuri, cand cei mai multi dintre studenti sunt inca in camine, iar votarea sa se faca dupa ora 20.00, cand se termina cursurile tuturor. Buletinele de vot ar trebui sa contina numele fiecarui candidat si sa fie stampilate, iar accesul la vot sa se faca pe baza de buletin sau carnet de student semnat la zi.

Alegerile pentru reprezentantii din Consiliul Studentesc, in Senat si in camine, au loc la inceputul fiecarui an universitar, in perioada octombrie- noiembrie.