Vineri, 31 ianuarie 2014, a avut loc o dubla lansare de carte la libraria Orest Tafrali de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza Iasi”. Cu prilejul acestui eveniment au fost prezentate doua volume: „I. C. Bratianu si politica externa a Romaniei (1866-1888)”, scris de catre Liviu Bratescu si publicat la Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) si cartea lui Adrian Cioroianu, „Cea mai frumoasa poveste. Cateva adevaruri simple despre istoria romanilor”, publicata la Curtea Veche Publishing. 

Cartile au fost prezentate de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, prof. univ. dr. Daniel Barbu, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, cercetator stiintific Liviu Bratescu si cercetator stiintific Andi Mihalache de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”.  Acestia le-au vorbit celor prezenti, studenti si profesori, despre adevarul istoric care se afla intr-o continua cercetare si despre semnificatiile acestuia regasite in cele doua publicatii. „Despre cartea lui Liviu Bratescu pot spune ca ceea ce am in mana este o naratiune istorica care se deosebeste de celelalte prin analiza, rigoare si prospetime. Istoricul, ca narator, trebuie sa aiba capacitatea de a fi si subiectiv, de a-si spune punctul de vedere prin prisma faptelor intamplate”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Barbu.

De asemenea, acesta a mai spus ca publicatia este la origine o teza de doctorat si ca ar trebui sa fie un exemplu pentru cercetatorii care isi doresc sa scrie despre secolul al XIX-lea romanesc.

„Cartea lui Adrian Cioroianu se refera la perspectivele din istorie intelese, uneori, gresit pe baza unor povestiri. Fiecare capitol se incheie cu o maxima pentru ca cititorul sa isi stabilizeze reprezentarile despre trecut. Datoria istoricului este de a starni curiozitatea”.

Adrian Cioroianu a vorbit despre anii de studentie si despre cum l-a cunoscut pe Liviu Bratescu la intalnirile dintre cele trei centre universitare (Iasi, Bucuresti si Cluj) si despre diferenta intre ceea ce cred oamenii cu privire la perioada de glorie a tarii si realitatea istorica. „I-am urmarit lucrarile si am vazut cu cata placere scrie despre Romania secolului XIX, in opinia mea, cea mai buna perioada a statului roman. Multi oameni cred ca perioada anilor ’20, ’30 a fost o perioada grozava din punct de vedere intelectual datorita personalitatilor care traiau atunci cand, de fapt, Romania, in secolul al XIX-lea face un salt urias de modernizare, fiind o realitate europeana. Cu alte cuvinte, putem spune ca ceea ce astazi numim Romania, atunci s-a nascut”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Cioroianu. Cu privire la propria carte, acesta a afirmat ca „istoria este o poveste si as vrea sa trezesc acest gand in randul tinerilor”.

Invitatii au vorbit despre interesul pentru istorie al autorului si despre incercarea sa de a clarifica unele lucruri intelese gresit de-a lungul timpului, cu precadere in randul tinerilor pasionati de istorie: „Cartea lui Adrian Cioroianu se refera la perspectivele din istorie intelese, uneori, gresit pe baza unor povestiri. Fiecare capitol se incheie cu o maxima pentru ca cititorul sa isi stabilizeze reprezentarile despre trecut. Datoria istoricului este de a starni curiozitatea”, a precizat Liviu Bratescu.

Evenimentul a fost organizat de Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Curtea Veche Publishing si Sedcomlibris Iasi.

Alexandra Obreja, Anca Scutelnicu