Marţi, 8 noiembrie, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Iaşi s-a desfășurat masa rotundă cu tema „Drepturile de autor în era digitală”, moderată de lector univ. dr. Constantin Vică, de la Facultatea de Filosofie a Universității București. La eveniment au participat bibliotecari din țară, reprezentanți ai editurilor importante din România, precum și specialiști în domeniul drepturilor de autor.

În deschiderea dezbaterii, moderatorul a subliniat faptul că, odată cu trecerea timpului și cu schimbările sociale ce intervin, regulile jocului se schimbă, societatea bazîndu-se din ce în ce mai mult pe tehnologiile digitale.

Apoi, în cadrul întîlnirii a fost dezbătută problema digitizării documentelor și implicaţiile morale ale acestui proces. De asemenea, o altă temă de dezbatere, a cărei prezență a fost resimțită tot mai mult în ultima perioadă, este apariţia cărţii electronice, care a despărţit oamenii în două tabere, cei care cred că formatul electronic al cărţilor va distruge cartea tradiţională şi cei care consideră digitizarea o formă de eliberare.

Constantin Vică a explicat, mai întîi, de unde vin provocările lumii digitale, afirmînd că liberul acces la infomaţie şi eliberarea de constrîngeri stimulează procesul digitizării. De asemenea, a susţinut că este foarte importantă licenţierea documentelor, cărţilor şi informaţiilor.

„Ne aflăm în plin proces de digitizare, digitizarea documentelor, cărţilor, informaţiilor de arhivă sau construcţia unor colecţii, şi toate acestea cer o necesitate, un anumit cadru legal. Aceasta înseamnă că absolut toate aceste informaţii, pe care le transformăm în format digital, trebuie, cumva, licenţiate”, a afirmat lector univ.dr. Constantin Vică.

Acesta a specificat că odată ce apare eBook-ul, apare şi o nouă formă de constrîngere, în special pentru biblioteci, editori şi autori. Acesta a afirmat că trăim într-o nouă epocă, în care se pune problema liberului acces la informaţii, la baze de date, duplicării documentelor şi apariţiei noilor canoane. De asemenea, Constantin Vică a comentat şi problema spaţiului virtual, care este caracterizat printr-o dinamicitate enormă.

„O problemă a digitalizării, este rezistenţa în timp informaţiilor, care e cu mult mai mică, spre deosebire de cele fizice, reale, acestea fiind mereu alternate de alte informaţii noi, avînd, astfel un caracter nepermanent. Deci, nu vom putea crea o webografie, care va ţine zeci de ani, precum o bibliografie, prin simplu fapt că, peste zece ani, accesînd acele linkuri, unele nu vor mai fi disponibile”, a mai subliniat moderatorul.

O altă direcție de discuție, abordată în finalul mesei rotunde, a fost cea a modului în care fiecare din noi contribuie, indirect, la criza financiară şi la încălcarea dreptului de autor prin copiere, multiplicare şi imitaţie.

Lect. univ. dr. Constantin Vică s-a specializat în aspectele etice ale proprietăţii intelectuale, eticii şi politicii noilor tehnologii, în diverse problematici de etică aplicată, precum şi în dezvoltarea noilor media în contextul comunicării interculturale. Este cercetător afiliat Centrului de Cercetări în Etică Aplicată şi, de asemenea, director adjunct şi editor online al acestuia.

Masa rotundă „Drepturile de autor în era digitală” a fost una dintre manifestările incluse în programul Zilelor BCU Iași, ce au avut loc în perioada 6-8 noiembrie.