Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) a organizat miercuri, 19 noiembrie, în incinta Amfiteatrului de Medicină Legală, Cercul de Bioetică – Ediția Sincron. Invitatul a fost conf. univ. dr. Diana Bulgaru Iliescu, director al Institutul de Medicină Legală Iaşi (IML).

În cadrul întîlnirii, studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF) au vizionat filmul „Something the Lord Made”, iar ulterior au dezbătut temele propuse de acesta. „Este un film care, după părerea mea, prezintă ce înseamnă profesia de medic și arată faptul că medicina este o artă. Nu vorbim de o medicină defensivă, cu toate că practicăm în momentul de față o astfel de medicină bazată pe ghiduri, pe protocoale și pe legi, o medicină în care medicul este obligat să se apere pentru că răspunderea medicală este foarte periculoasă”, a declarat conf. univ. dr. Diana Bulgaru Iliescu, director al Institutul de Medicină Legală Iaşi.

Studenții împreună cu invitatul au prezentat ideile pe care le sugerează filmul, printre care răspunderea medicală, discriminarea rasială și cercetarea pe animale. „Pentru America problema rasismului încă mai persistă. Cred că alegerea personajelor principale, un personaj de culoare și altul alb, era mai degrabă o sugestie pentru noi medicii că orice se poate realiza în condițiile în care ne dorim cu adevărat. Vorbeam despre o cercetare pe animale. La momentul actual în Statele Unite și în Uniunea Europeană se fac în general 200 de milioane de experimente pe animale pe an, ceea ce este enorm. Și România s-a aliniat la această legislație europeană. La momentul actual în țara noastră există patru legi, două din 2002, forte generale, și două din 2008. Cercetarea pe animale se face fără păreri de rău, se încearcă să se obțină maximul fără a se minimiza distrugerea animalelor de cercetare”, a mai adăugat conf. univ. dr. Diana Bulgaru Iliescu.

De asemenea, s-a pus în discuție faptul că de multe ori medicul trebuie să renunțe la familie și că acesta se poate trezi copleșit de sentimentul de deznădejde; s-a vorbit despre obținerea performanțelor indiferent de condiția socială, respectarea titulaturii de doctor, problema consimțămîntului și încercarea imposibilului, „chiar dacă ești primul care o face”.

Sursa foto: officialchristopheryoung.com