La Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași a avut loc luni, 18 decembrie, lansarea proiectului „În vreme de război. Iașul în perioada 1914-1919”, parte a Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași.

Proiectul a fost prezentat de prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU), prof. univ. dr. Daniel Șandru, coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași și conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), responsabilul proiectului. Aceştia au prezentat obiectivele pe care și le-au propus şi au vorbit despre importanţa evidenţierii valorilor oraşului Iaşi din perioada Primului Război Mondial, dar şi din prezent.

În deschidere, prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, directorul BCU, a prezentat direcțiile pe care se va axa proiectul, apreciind că acesta abordează teme sensibile, în ideea redobîndirii unei moşteniri istoriografice. „Noi avem datoria de a rămîne profesionişti şi să venim în serviciul comunităţii noastre. Vrem să dăm dovadă de patriotism, dar nu unul din acela patetic. Cînd spunem patriotism ne referim la prezentarea istoriei aşa cum este ea, cu bune şi rele, să ne iubim şi promovăm ţara într-un mod decent”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon.

Prof. univ. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Programului Centenar, a vorbit despre rolul Iaşului în procesul de întregire a României la finalul Primului Război Mondial. „Trebuie să ne uităm puţin în spate şi să conştientizăm că în istorie nu am avut parte numai de succese, au existat şi eşecuri de care nu trebuie să ne fie ruşine. Tocmai acesta este adevăratul nostru scop, să demistificăm istoria, să aducem la suprafaţă adevărul şi să prezentăm faptele într-un mod obiectiv”, a subliniat prof. univ. dr. Daniel Şandru.

De asemenea, acesta a anunțat intenţia de integrare a Centenarului în context european şi a apreciat ca necesară relaţionarea cu ceilalţi participanţi la Marele Război. „Programul Centenar nu trebuie limitat doar la nivel naţional, vrem să-l ridicăm în atenţia Comisiei Europene şi să colaborăm cu alte state precum Franţa, Marea Britanie, Germania, mari actori pe scena războiului. În plus, aici vorbim şi de proiecte de investiţii, de reabilitări şi consolidări ale mai multor instituţii şi monumente semnificative pentru Iaşi şi pentru Romînia”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru.

Nu în ultimul rînd, conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană a ţinut un scurt discurs despre rolul istoricilor în acest proiect, dar şi în societate. Totodată, a amintit de percepția generală asupra Iașului acelei epoci, categorisit ca loc al înfrîngerii, ca un simplu refugiu, fapt ce face ca multe dintre valorile sale să nu fie nici pînă astăzi recunoscute. „Istoricul este un intelectual în slujba comunităţii din care face parte. Acest proiect a luat naştere din dorinţa noastră, a tuturor, de a reconstitui istoria în mod profesional, a reintegrării Iaşului în aceasta şi a aducerii la lumină a meritelor oraşului. Vrem să prezentăm Iaşul ca un loc al speranţei şi ca o bază în conceperea României interbelice”, a declarat conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană.

Proiectul „În vreme de război. Iaşul în perioada 1914-1919” face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași pentru perioada 2017-2020 și este susţinut de mai multe instituţii ieșene, printre care BCU, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din cadrul Academiei Române Filiala Iaşi, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Iaşi şi UAIC.