Joi, 8 mai, a.c. dr. Walter Epp, profesor canadian de istorie la Universitatea Lakehead din Thunder Bay, Ontario a susținut prelegerea intitulată „Predarea Primului Război Mondial. Evenimentul s-a petrecut în corpul H al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași (UAIC). Profesorul le-a vorbit celor 40 de elevi, studenți și cadre didactice despre Canada, importanța istoriei și situația politică actuală. Întîlnirea a fost organizată de Centrul de Istorie a Relațiilor Internaționale, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” și Facultatea de Istorie de la UAIC.

Granițe deschise și identități comunicante

Canada, țara ce ocupă partea de nord a continentului America de Nord are un hotar de peste 10 mii de km cu Statele Unite ale Americii. „Este impresionant că această graniță este cea mai întinsă frontieră nesupravegheată din lume!”, relatează profesorul Epp. Fără îndoială, după atentatele teroriste din 11 septembrie, Statele Unite au fortificat garda, însă hotarul rămîne a fi în mare nepăzit. Conform profesorului, din cauza acestei apropieri de SUA, canadienilor le vine greu să-și mențină identitatea. „Pentru că, în fond, sîntem destul de diferiți”, afirmă invitatul.„Canadienii au fost o colonie britanică, ce se bazează pe monarhie constituțională, pe cînd fundamentul SUA este republica”, argumentează Walter Epp.

Profesorul canadian a ținut să sublinieze trei probleme cu care se confruntă momentan statul american. „Americanii au datorii de ordinul trilioanelor, majoritatea poartă arme și le lipsește un sistem public de asigurare a sănătății”, a mai precizat acesta. Atunci cînd europenii au ajuns pe meleagurile canadiene, populația băștinașă a avut de suferit. O mare parte dintre ei au murit, neavînd imunitate la bolile europenilor. „Canadienii de astăzi încearcă să reintroducă valorile pe care le promovau primii locuitori ai Canadei de altădată: mărinimia și grija față de mediu”, povestește prof. Walter Epp.

Războiul de-atunci și de-acum

Canada a fost implicată în primul război mondial, plasîndu-se printre adversarii Germaniei. „Deși canadienii au avut rolul dintotdeauna de garanți ai păcii, soldații canadieni au fost implicați în cîteva lupte importante, cum ar fi cea din 1915 cînd pentru prima oară în istorie, nemții au atacat cu gaze”, relatează invitatul. Atunci, canadienii au făcut cel mai neașteptat lucru: în loc să fugă, au atacat! În primul război mondial, peste 60.000 de canadieni și-au pierdut viața pe cîmpul de luptă. Walter Epp este de părere că acel război a fost distructiv și nu trebuia să se întîmple.

„Din aceeași perspectivă scrie și Margaret MacMillan, profesor la Oxford în ultima ei carte «The war that ended peace»”, exemplifică Walter Epp. Profesorul a vorbit studenților despre proiectul First World War Eastern Front la care participă și România. „Împreuna cu Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Moldova, Bulgaria și Serbia, încercăm să spunem povestea primului război de pe baricadele frontului de est”, continuă profesorul. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul www.ww1easternfront.com.

A fost atins și subiectul conflictului ruso-ucrainean actual. „Astăzi, cînd urmărim știrile despre Crimeea și Odesa, spunem că vom putea evita un război. Asta e o atitudine greșită, Rusia e foarte imprevizibilă”, consideră invitatul. Deocamdată, Canada a impus sancțiuni economice împotriva Rusiei, precum interzicerea călătoriilor și înghețarea unor conturi deținute de înalți oficiali ruși.

Profesorul Walter Epp este specialist în studii canadiene, educație și primul război mondial. Și-a susținut doctoratul în 1993, la Universitatea din Viena. A fost la Iași în 2009 cînd a susținut o prelegere pentru liceeni.

Sursă poză: Dilemma-x