Peste 300 de persoane au participat sîmbătă, 31 octombrie, începînd cu ora 11.00, la deschiderea expoziţiei „Flori de toamnă 2015” din cadrul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iaşi, proiect realizat în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Momentul a fost marcat printr-un spectacol muzical intitulat „Sinestezii cu muzică şi flori”, pe scenă urcând tenorul Liviu Muntean de la Filarmonica „Moldova” din Iaşi, soliştii Gabriela Enăşescu şi Lidia Bourceanu de la UAIC şi la prof. Smaranda Acatrinei de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi la pian. Printre invitați s-au aflat și prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Vântu, rectorul Universităţi de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi și prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii pot admira o colecţie alcătuită din crizanteme, dovleci şi ardei decorativi. „Ideea temei acestui eveniment a fost ca plantele să indeplinească trei simboluri florale majore, spirala, cercul şi sfera, iar crizantemele sunt de diferite soiuri, indigene şi exotice”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice. Prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC, a precizat că „expoziţia reprezintă un omagiu pentru fondatorii Grădinii Botanice”.

Expoziţia „Flori de toamnă” poate fi vizitată pînă pe 23 noiembrie, în intervalul orar 9.00 – 18.00, cu excepţia zilelor de luni şi miercuri cînd serele sunt închise. Preţul unui bilet este de 5 lei, însă studenţii UAIC beneficiază de intrare gratuită.

de Emanuel GAVRIL