Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi şi partenerii săi, Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România-Filiala Iaşi, Universitatea Agrară de Stat din Chişinău, Republica Moldova şi Universitatea Agrară de Stat din Odessa, Ucraina au organizat, pe 24 noiembrie, conferinţa de încheiere a proiectului „Promovarea producţiei sustenabile şi implementarea bunelor practici în fermele de bovine din zona transfrontalieră România-Republica Moldova şi Ucraina”, cel mai important proiect transfrontalier din istoria universității ieșene. Manifestarea a avut loc în Amfiteatrul „Emil Honoriu Roşu” al Facultăţii de Zootehnie de la USAMV.

Conferinţa a început cu discursul profesorului Benone Păsărin, decanul Facultăţii de Zootehnie şi managerul tehnic şi ştiinţific al proiectului. „Proiectul care se încheie este cel mai mare proiect de investiţie al Facultăţii de Zootehnie de la Iaşi, unul dintre cele mai mari din Universitatea de Ştiinţe Agricole, şi are, din punctul meu de vedere, atît un impact intern, cît şi un impact extern”, a subliniat prof. univ. dr. Benone Păsărin.

În cea de-a doua parte a conferinței a vorbit prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV, care a explicat că „proiectul este unul foarte generos şi aduce în universitate un plus în ceea ce priveşte cercetarea şi baza didactică”.

Apoi, conf. univ. dr. Vasile Maciuc, managerul proiectului și cadru didactic al Facultății de Zootehnie de la USAMV Iași, a prezentat obiectivele vizate și modul în care acestea au fost realizate pe parcurs.
„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea economiei prin modernizarea pe temen lung a agriculturii”, a declarat cadrul didactic ieșean. Prin intermediul acestui proiect a fost creată o reţea comună de monitorizare a producţiilor de bovine din punct de vedere cantitativ şi calitativ, în cele trei ţări partenere, s-a dezvoltat şi folosit unui soft- „MILK-OPC”, cu ajutorul căruia se monitorizează calitatea laptelui şi a producţiilor de carne și s-au realizat două ferme-pilot, în România şi Republica Moldova. Ferma de bovine din Rediu, județul Iași, și-a început activitatea din luna iunie, iar cea din Chişinău a fost dată în folosinţă de la sfîrşitul lunii noiembrie.

Conferinţa s-a încheiat prin scurtul discurs al prof. univ. dr. Sergii Korliuk, rectorul Universităţii Agrare de Stat din Odessa, care a mulţumit celor care au fost parte activă a proiectului. Acesta a oscilat timid între limba română şi limba engleză, făcînd sala să zîmbească. Întrucît reprezentanţii din Republica Moldova au întîrziat la conferinţă, a preluat cuvîntul, în numele Universităţii Agrare de Stat din Chişinău, Ion Coşer, consul general al Moldovei, la Iaşi.

După conferinţă, reprezentanţii români, ucraineni şi moldoveni au vizitat Ferma de bovine Rediu şi Centrul de monitorizare a producţiilor bovine Rediu.

Proiectul transfrontalier a fost realizat în perioada 2013-2015 şi a avut o finanțare de 2,6 milioane de euro. Uniunea Europeană a acoperit circa 90% din totalul cheltuielilor, iar restul de 10% a venit din co-finanţări din partea partenerilor.