Proiectul „Să știi mai multe, să fii mai bun!” sau „Școala Altfel”, așa cum mai este cunoscut, a debutat pe 7 aprilie a.c și se va desfășura pe parcursul întregii săptămîni. Programul dedicat elevilor și dascălilor presupune participarea celor dintîi la diferite activități extracurriculare, alese de către cadrele didactice ale instituției la care aceștia învață. În tot acest interval de timp pot vizita diferite muzee și expoziții de artă, pot viziona piese de teatru sau participa la evenimente culturale sau sportive. Pe lîngă acestea, cadrele didactice organizează vizite la diferite instituții de învățămînt superior, pentru a le oferi elevilor ocazia de a vedea ce înseamnă să fii student.

Știință comprimată în 300 de evenimente

Iașul va întîmpina școlile și liceele din Regiunea de Nord Est a țării cu primul festival de știință din Moldova, Iași Science Festival, care se va desfășura în perioada 6-9 aprilie a.c, fiind organizat întocmai cu prilejul săptămînii „Școala Altfel”. La evenimentele planificate pe parcursul celor patru zile de festival participă două universități co-organizatoare din Iași: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Astfel, peste 300 de experimente și demonstrații vor avea loc în laboratoarele sau amfiteatrele acestora. „Pe durata a patru zile vor fi peste 300 de evenimente, iar noi insistăm pe interactivitate între mediul academic și tineri, pe experimente și demonstrații. Poate copii care vor veni și vor participa la conferințele educative își vor reaminti ce i-a impresionat și vor alege universitatea noastră”, a precizat Florentina Cojocaru, care face parte din echipa ce a organizat festivalul.

Chiar dacă activitățile din cadrul Iași Science Festival sînt dedicate săptămînii „Școala Altfel”, accesul la evenimente nu îl au doar cei 3.500 de elevi care s-au înscris deja în program. „Oricine poate să participe sau să asiste, intrarea este liberă pentru toți, de la cei mici la cei mari. Universitatea de Medicină se implică pentru că vorbim la acest festival despre știință, ceea ce avem în laboratoarele noastre. Cei ce vor fi prezenți vor vedea simulatoare pentru organele interne, se va vorbi, ca exemplu, despre creier, din toate punctele de vedere,vor fi conferințe pe aceste subiecte, și atunci, credem că va fi ceva atractiv pentru toată lumea”, a declarat dr. Bogdan Iliescu, medic neurochirurg și coordonator al unuia dintre cele patru mari evenimente organizate de UMF, „Săptămîna creierului într-o nucă”.

Nici la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” nu sînt impuse condiții speciale de participare la activitățile desfășurate în cadrul festivalului de știință. „De precizat este faptul că tinerii pot veni nu doar în grup organizat, ci și individual, cu părinții, pot vizita standurile din Sala Pașilor Pierduți, unde sînt diverse edituri și reprezentanți ai asociațiilor. Vor fi prezente, spre exemplu, editura Universității «Alexandru Ioan Cuza» și editura «Herald». Sîntem încîntați de organizarea acestui prim festival de știință”, a mai precizat Florentina Cojocaru.

Academia Română, „altfel” în acest an

Porțile au fost deschise și la Academia Română, care și-a sărbătorit pe 4 aprilie a.c cei 148 de ani de la înființare. În plus însă față de actvitățile organizate în aceasta zi, Academia Română va participa și la Iași Science Festival cu activități special gîndite pentru elevi „O noutate este faptul că am reușit să implicăm și Academia Română în Iași Science Festival. Dacă pînă acum aceasta organiza «Ziua porților deschise» doar pentru o singură zi, acum evenimentul se va desfășura pe durata a două zile”, a declarat Florentina Cojocaru.

Astfel, în zilele de 8 și 9 aprilie a.c, patru institute își vor deschide porțile pentru a lăsa curioșii să observe cum își desfășoară activitate. Este vorba despre Institutul de Arheologie, Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” și Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”. Lor li se adaugă Biblioteca Filialei Iași a Academiei Române.

Programul din cele două zile cuprinde scurte conferințe, vizitarea institutelor, demonstrații practice sau discuții cu cercetătorii. Cîteva dintre numele care vor susține conferințe sînt acad. Bogdan Simionescu, președintele filialei din Iași a Academiei, dr. Florin-Teodor Olariu, dr. George Bodi sau dr. Cătălina Mihalache. În plus însă față de aceste manifestări vor mai avea loc experimente chimice și discuții legate de istorie, lexicologie („Cum se scrie un dictionar și cum te poate ajuta un dicționar“) sau etnologie („La ce mai e bun folclorul românesc de astăzi“).

Morga, posibil popas pentru hrănirea curiozității

În cadrul Iași Science Festival, UMF organizează tururi ghidate în interiorul instituției de învățămînt, în laboratoare de morfopatologie, histopatologie sau biologie celulară, ca și în Institutul de Anatomie sau în bazele de cercetare ale Facultății de Medicină. Institutul de Medicină Legală din Iași este trecut și el ca opțional pe lista tururilor organizate de UMF, chiar dacă „la prima vedere nu pare indicat pentru cei mici”, după cum menționează dr. Bogdan Iliescu.

UMF Iași a amenajat pe esplanada universității un complex pavilionar numit generic „Arena Științelor Medicale”. Atelierele practice și conferințele de la UMF sînt organizate sub forma a patru serii de evenimente: „Săptămîna Creierului într-o nucă”, „Salvatorii de Vieți”, „Secretele Corpului Uman” și Kids’s Lab.

Cum să acorzi primul ajutor în situații de urgență sau cum să descîlcești complexitatea creierului uman sînt lucruri pe care tinerii, dascălii sau părinții le vor putea descoperi pe parcursul zilelor de festival. De asemenea, o altă atracție o reprezintă manechinele și aparatele ce permit simularea afecțiunilor cardiace și pulmonare sau acelea ale unor nașteri normale ori prin cezariană, ca și eventualele complicații ce apar la astfel de intervenții.

Dosarele Securității, deschise „altfel”

Ca universitate co-organizatoare în cadrul Iași Science Festival, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va organiza la rîndul ei, ca și Universitatea de Medicină și Farmacie, tururi organizate și ghidate în sălile mari ale UAIC (Aula Magna „Mihai Eminescu”, Sala Senatului, Planetariul, Sala Pașilor Pierduți). În plus însă față de spațiile din universitate, tinerii vor avea acces la Muzeul UAIC sau Grădina Botanică. La Muzeul Universității vor putea vedea expoziția „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securității”, deschisă pînă pe 4 mai 2014. „Elevii vor cunoaște un spațiu istoric care sperăm să îi fascineze, în prim plan fiind expoziția de dosare și fotografii cu Regele Mihai în dosarele Securității”, a precizat conf. univ. dr. Bogdan Maleon, directorul Muzeului UAIC.

La Grădina Botanică din Iași cei mici vor ajuta la o plantare de puieți în Dendrarium, li se vor da explicații cu privire la colecțiile de plante existente în sere sau li se vor oferi tururi în interiorul grădinii. „De asemenea, vor exista o serie de prezentări și ateliere de lucru susținute de ONG-ul SistemIS, în vederea promovării protejării naturii”, a declarat Tiberius Bălăeș, coordonator al activităților din cadrul programului „Școala Altfel”.

Trei de „Nu” pentru implicarea în festivalul de știință

Neimplicarea celorlalte universități ieșene (n. r: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Arte „George Enescu” – UAGE – și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” – USAMV ) în activitățile de la Iași Science Festival este explicată vag de către organizatoarea festivalului, Florentina Cojocaru. „Noi am lansat această idee tuturor universităților, iar deciziile au fost luate în Biroul Senatului, deci nu au aparținut unei singure persoane. Nu pot să știu un motiv pentru răspunsul lor negativ, dar probabil costurile sau timpul de pregătire ar putea fi cîteva dintre acestea.”

Însă chiar dacă nu participă la Festivalul de Știință desfășurat în primele zile ale Săptămînii „Altfel”, celelalte trei universități ieșene (n.r.: TUIASI, USAMV și UAGE) au, ca și în anii trecuți, în planul acestei perioade activități menite să atragă atenția elevilor înspre facultățile și cursurile existente în grila fiecărei unități de învățămînt. „Noi încercăm să le prezentăm oportunitățile pe care facultatea le oferă în viitoarea carieră și cîteva din locurile de muncă unde vor putea activa cu succes. Consider că programul îi va ajuta să-și aleagă facultatea potrivită și urmărim prin acest program să îi atragem pe domeniul nostru, să îi convingem că această carieră ar putea fi una satisfăcătoare din toate punctele de vedere”, a declarat șef lucrări dr. ing. Alexandru Archip, prodecan responsabil cu problemele studențești și activitatea de informatizare la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI).

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va pune la dispoziție vizitatorilor profesori care să le prezinte acestora activitatea pe care o desfășoară și care le vor oferi un tur în laboratoarele unde vor urma să învețe dacă vor alege una din cele 11 facultăți ale universității. S-au pregătit de asemenea vizite la Facultatea de Arhitectură, unde vor fi expuse realizări ale studenților din cadrul acesteia. La Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, cei mai mici vor avea acces în diferite laboratoare, așa cum de altfel se va întîmpla și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, în laboratoarele căreia li se va prezenta elevilor echipamentele tehnice funcționale. „Elevii vor avea posibilitatea de a observa direct laboratoarele în care lucrează studenții noștri, materiile prime pe care le folosesc și vor lua de asemenea la cunoștință despre experimentele pe care le pot face ca viitori studenți”, a adăugat dr. ing. Alexandru Archip.

La facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică elevii vor putea să viziteze laboratorul de trăsnete și cel de roboți industriali, unde vor afla mai multe informații despre roboți și inteligența artificială. Încă un laborator de robotică la care aceștia pot merge este cel de la Facultatea de Mecanică care va pune la dispoziție și laboratorul de diagnosticare auto. Pentru cei interesați de tricotarea electronică și de design-ul asistat de calculator al țesăturilor decorative, pot afla mai multe informații vizitînd Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial.

Orientarea în carieră, o preocupare continuă

Demonstraţii în laboratoarele 3D, lecţii de peisagistică, asistarea la consultaţiile din clinicile veterinare sau experienţe în laboratoarele de cercetare sînt activitățile de pe masa Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. „Noi am început acest tur înaintea programului «Şcoala altfel», am încercat să popularizăm universitatea şi să îi oferim elevului oprtunitatea de a se orienta în carieră, la faţa locului” a menţionat Marilena Schipor, de la Departamentul de Promovare şi Imagine de la USAMV. Astfel, printr-o programare telefonică, elevii pot să viziteze cele mai importante obiective ale insituţiei şi să primească informaţii avizate despre oferta educaţională. În plus față de popasul în universitate, elevii pot vizita plantaţiile de viţă de vie şi cele pomicole de pe Ferma „Vasile Adamachi” şi laboratorul de oncologie.

Spectacol în joaca cu păpușile

În ceea ce privește programul de la Universitatea de Arte „George Enescu”, elevii vor putea participa la diverse ateliere în zilele de joi și vineri, 10 și respectiv 11 aprilie a.c. Joi, studenții anului al II-lea de la specializarea păpuși/marionete/actorie din cadrul Facultății de Teatru de la UAGE vor susține un astfel de atelier în care se va pune accentul pe elementele de prezență simultană a actorului ca persoană și a actorului ca marionetă. „Studenții vor prezenta ceea ce noi numim un spectacol atelier. Este asemănător cu un workshop. Elevii de la Colegiul de Artă vor putea beneficia și de o altă înțelegere a artei actorului sau de înțelegerea unor alte formule ale artei spectacolului”, a declarat conf. univ. dr. Doina Anca Ciubotaru, coordonatoarea proiectului. Vineri, masteranzii Facultății de Teatru vor susține un atelier de machiaj, fiind coordonați de conf.univ.dr. Rodica Arghir.

„Să știi mai multe, să fii mai bun!” sau „Școala Altfel”, este un program dedicat elevilor și dascălilor și organizat în România din anul 2012.