În perioada 4 – 8 ianuarie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi (UMF), pentru funcţia de rector, şi-au depus candidatura şapte persoane. Chiar în ultima zi s-au înscris în cursă patru nume noi față de cele deja cunoscute pînă la momentul respectiv.

Cei şapte profesori înscrişi în cursa pentru ocuparea poziţiei de rector sînt: prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, prof. univ. dr. Dragoş Pieptu, prof. univ. dr. Norina Forna, prof. univ. dr. Mihai Chiriţă, prof. univ. dr. Radu Iliescu, prof. univ. dr. Ştefan Georgescu, prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu.

Luni, 4 ianuarie, candidatul care şi-a depus primul CV-ul şi planul managerial a fost prof. univ. dr. Viorel Scripcariu. „M-am înscris în prima zi şi eu cred că asta spune tot. Nu am nimic de ascuns. Cred că am ajuns la un moment de maturitate profesională în care pot face ceva pentru universitate. Am candidat pentru că, în primul rînd, nu am făcut parte din nicio echipă, din niciun cerc care a vizat conducerea sau care a fost prins în nişte sfere de influenţă. Cred că pot schimba în această universitate, în primul rînd, comportamentul nostru şi comunicarea; comunicarea între noi, în mediul academic, comunicarea în mediul universitar, adică între noi şi studenţi şi comunicarea în afară”, a declarat acesta.

Vineri, 8 ianuarie, următorii care şi-au depus candidaturile au fost prof. univ. dr. Dragoş Pieptu şi prof. univ. dr. Norina Consuela Forna. Aceştia, deşi s-au înscris oficial în cursă în ultima zi, şi-au anunţat dinainte intenţiile de a candida. „Am decis să candidez în urma situaţiei în care au fost implicate dosarele studenţilor străini. Mă aşteptam ca în timpul scurs cineva din interiorul universităţii să întărească cele spuse de Ministrul Educaţiei în seara demisiei mele, să construiască o cale. Practic, el a fost mai ferm în apărarea UMF Iaşi decît mulţi din interiorul ei. Niciunul din cei înscrişi în cursa de acum nu şi-a făcut auzită vocea întru apărarea universităţii; iar principiul de apărat era simplu: la UMF Iaşi nu poate fi student decît cine merită, indiferent de natura presiunilor şi de nivelul de la care vin ele, indiferent cine trebuie să plătească pentru asta. Dacă voi cîştiga alegerile, la UMF ar fi în primul rînd o schimbare de atitudine”, a declarat prof. univ.dr. Dragoş Pieptu.

Pe de altă parte, ceea ce o recomandă pe contracandidata acestuia, este „în primul rînd, o activitate de foarte mulţi ani de manager. Asta înseamnă trei mandate de decan, coordonator de clinică, director de ambulatoriu spital, plus studii şi o activitate uriaşă pe tărîmul academic, recunoscută la nivel internaţional”, a precizat prof. univ. dr. Norina Consuela Forna.

Supriza acestor înscrieri a fost faptul că în aceeaşi zi, ultima de înscrieri menţionată în calendarul alegerilor, şi-au mai depus candidaturile alţi patru profesori: prof. univ. dr. Radu Iliescu, prof. univ. dr. Ştefan Georgescu, prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu şi prof. univ. dr. Mihai Chiriţa.

Votul pentru Consiliile Facultăţilor, Senat şi rector va avea loc pe 22 ianuarie.

Sursă foto: opiniastudenteasca.ro