Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) schimbă, începînd cu sesiunea de înscrieri din acest an, metodologia de a admitere la cele 11 facultăți.

Un candidat, indiferent de numărul de specializări sau facultăți de la TUIAȘI la care vrea să se înscrie, va depune un singur dosar – în care va trece în ordinea preferințelor opțiunile – și va plăti o singură taxă de admitere. Departajarea se va face în funcție de media de la examenul de bacalaureat și se va realiza prin intermediul unui program conceput la Universitatea Tehnică. „Pentru noi va fi o muncă în plus și încasările universității vor fi mai mici, însă studenții vor plăti mai puțin. Colegii de la Informatizare vor concepe un program care să nu producă niciun fel de erori și în care vor fi centralizate datele primite de la toate facultățile”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Studenții care vor alege să urmeze cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare sau cele ale Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” vor susține înainte de data de 10 iulie, atunci cînd este programată să înceapă sesiunea de admitere, un test din programa matematică M1, respectiv desen tehnic și liber. În rest, la celelalte facultăți singurul criteriu de departajare va fi media de la bacalaureat, ținîndu-se cont ordinea preferințelor studentului. „Taxa pe dosar va fi, cel mai probabil, de 100 de lei. Situația diferă la Facultatea de Automatică și Calculatoare și la Facultatea de Arhitectură «G.M. Cantacuzino», unde taxele vor fi altele, fiindcă se vor da și examene”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, Prorector Activitate Didactică și Asigurarea Calității.

Pînă acum, un candidat era nevoit să întocmească cîte un dosar pentru fiecare facultate la care urmărea să se înscrie și să plătească de fiecare dată taxa de admitere. De asemenea, în multe cazuri perioadele de înscrieri difereau și, în consecință, și rezultatele se afișau la date diferite.