Miercuri, 22 aprilie, a avut loc gala de decernare a premiilor literare oferite de cotidianul local „Ziarul de Iași” (ZDI). Astfel, Premiul Național pentru Proză a revenit scriitorului Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române din Iași, pentru romanul „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, publicat la Editura Polirom. Aceasta a fost desemnată cea mai bună carte a anului 2014, scriitorul primind alături de trofeu și un premiu în bani în valoare de 6.000 de lei. Premiul pentru Debut a revenit cadrului didactic asociat al Universitații „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) Cecilia Mati­ciuc pentru „Proza lui Alek­sandr Soljeniţîn. Un document artistic al gulagului”, volum apărut la Editura In­stitutul European şi lect. univ. dr. Adrian Viţalaru pentru cartea „Nicolae Petrescu – Comnen – diplomat (1923 -1941)” de la Editura UAIC. Festivitatea de premiere a avut loc în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Uni­versităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV).

Evenimentul a fost deschis de Toni Hrițac, redactor-șef ZDI, care a ținut să felicite cîștigătorii și să mulțumească sponsorilor, amintind și de faptul că ziarul nu caută doar să vîndă informația, ci să urmeze și alte repere. În continuare, prof. univ. dr. Alexandru Călinescu a menționat că „Nu toți scriitorii știu să pătrundă pe piața internațională, iar acesta este un mare merit al lui Dan Lungu”. Cărțile scriitorului au fost traduse în peste patru limbi internaționale. „Romanul este de o autenticitate convingătoare, nu neglijează filonul umoristic ce vine în contrapunct cu dramatismul. Finalul vine ca o lovitură de măciucă, ne taie pofta de rîs”, a mai adăugat acesta.

Premiul i-a fost înmînat de către prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV. „Nu mă așteptam să îl primesc pentru că este unul dintre puținele premii nebucureștene importante. Ziarul de Iași a găsit prilejul de a face un premiu rîvnit și comentat la nivel național. Aici se vede viața culturală a Iașului, cînd un cotidian oferă un astfel de premiu literar”, a menționat scriitorul Dan Lungu.

Atît cadrul didactic asociat UAIC Cecilia Mati­ciuc cît și lect. univ. dr. Adrian Viţalaru au menționat că premiile pentru debut le oferă încredere și îi obligă să continue munca. „Recunoașterea socială este cea care ne face să continuăm. Am muncit șapte, opt ani la carte și mă întrebam uneori dacă merită. Acum am văzut că a meritat”, a spus lect. univ. dr. Adrian Viţalaru.

Pentru marele premiu au fost selectate cinci volume care au fost editate anul trecut: „Marea petrecere”, de Petre Barbu, „Uranus Park”, de M. Du­ţescu, „Ne vom întoarce în Muribecca”, de Sebastian Corn și „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu. Anul trecut, premiul a fost cîștigat de scriitorul Matei Viş­niec pentru volumul „Negustorul de începuturi de roman”, iar Premiul pentru debut a revenit Anei Ionesei, pentru cartea de versuri „Maldororiana” și lui Dragoş Zetu pentru „Povestirile lui Alice Munro”.

Anul acesta, din juriu au facut parte prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, care este şi preşedintele juriului, scriitorul Emil Bru­ma­ru, prof. univ. dr. Antonio Patraş, lect. univ. dr. Bogdan Creţu, prof. univ. dr. Codrin Liviu Cu­ţitaru și drd. Doris Mironescu.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2003, iar partenerii acestei ediții au fost UASMV Iași și Antibiotice Iași.