Sîmbătă, 5 aprilie a.c., în Sala Senatului a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) a avut loc prima ediție a evenimentului „Basarabeni în România – istorii de succes”.

Printre cei invitați s-a numărat și prorectorul UAIC, prof. univ. dr Gheorghe Iacob, care a vorbit despre faptul că „Europa este o sumă de identități. Această problemă a identității naționale este valabilă și în România, însă noi suntem un popor cu o identitate națională. Suntem una din națiunile dominate de ideea unității. Legătura dintre Universitatea Cuza și ceea ce se întîmplă peste Prut este una veche. În ultimii 15 ani, media studenților basarabeni de la Cuza este de 700 de persoane, înscrise la toate formele de învățămînt”.

Alături de prorectorul UAIC, în deschidere au vorbit și decanul Facultății de Drept din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, precum și decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, prof. univ. dr. Dinu Airinei. Aceștia au subliniat importanța colaborării între cele două state și faptul că se poate accede la o carieră de succes dacă traseul urmat este ce potrivit.

Invitații speciali din Republica Moldova și-au prezentat poveștile studenților din sală, încercînd astfel să-și contureze portretul de foști absolvenți ai UAIC.

Prima lecție învățată la Iași

Printre poveștile de succes rostite în Sala Senatului s-a numărat și cea a lui Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova. „Tatăl meu a fost o influență pentru cariera mea. Universitatea «Cuza» era opțiunea clară, avînd în spate o întreagă tradiție. Prima lecție învățată la Iași a fost să-mi urmez țelul indiferent de circumstanțe. Am muncit încă din timpul facultății pentru a căpăta experiență. Atunci, în sistem, nu se căutau talente. Acum, lucrurile stau altfel. Cerințele sunt diferite, piața muncii cere performanță, iar angajatorului îi place să-i formeze pe tineri. Posibilitățile de angajare sunt mai democratice acum”, a menționat acesta. Printre sfaturile oferite studenților din sală s-a numărat și recomandarea ca viitorii absolvenți să nu aștepte să termine facultatea pentru a intra în producție. „E foarte important să intrați într-un mediu în care se cere performanță, nu așteptați cea mai bună oportunitate”, a declarat Dorin Drăguțanu.

„Am venit în România în 1990, cu un pașaport sovietic. Iașul a fost primul oraș din țară pe care l-am vizitat și a fost dragoste la prima vedere. În aer era o atmosferă de totală libertate. Adaptarea studenților basarabeni a fost dificilă. Nu știam să luăm notițe. Cred că generația actuală este mai avantajată comparativ cu cea a noastră. În Iași am remarcat prestanța cadrelor didactice, iar aici am avut ocazia să-mi lărgesc orizontul cunoașterii”.

Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova le-a mărturisit tinerilor prezenți motivele pentru care acesta a ales Iașul pentru a studia. „Am venit în România în 1990, cu un pașaport sovietic. Iașul a fost primul oraș din țară pe care l-am vizitat și a fost dragoste la prima vedere. În aer era o atmosferă de totală libertate. Adaptarea studenților basarabeni a fost dificilă. Nu știam să luăm notițe. Cred că generația actuală este mai avantajată comparativ cu cea a noastră. În Iași am remarcat prestanța cadrelor didactice, iar aici am avut ocazia să-mi lărgesc orizontul cunoașterii”, a explicat acesta.

Viața între box și istorie

Octavian Țîcu, conf. univ. dr. în istorie, membru al Academiei de Științe din Republica Moldova le-a împărtășit celor din sală secretul unei cariere didactice îmbinate cu boxul de performanță. „Iașul era singura fereastră pentru noi. După 1990, România era în căutarea unei noi identități, iar studenții au avut un rol important în procesul acesta. Viața mea se împărțea între orele de antrenament și cele de curs. Pentru mine, sportul este un element definitoriu”. Acesta a plecat în anul 2002 din Iași.

La eveniment au fost prezente aproximativ 100 de persoane, iar acesta a fost organizat de Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG). Proiectul își propune să fie o cale de comunicare între basarabeni de succes, absolvenți ai universităților din România și actualii studenți.

În prezent, în Iași, există 3000 de studenți basarabeni.