Sîmbătă, 5 aprilie a.c. în Aula Magna a Universității Alexandru Ioan Cuza a avut festivitatea de deschidere a Conferinței Internaționale de Criminalistică din Iași. Invitații au fost specialiști și cadre universitare de criminalistică din Italia, Republica Moldova, București, Cluj-Napoca. Astfel, 14 specialiști au susținut prelegeri cu privire la aspectele teoretice și tehnicile folosite în domeniul criminalisticii. Evenimentul a fost organizat de Asociația Europeană a Studenților de la Drept (ELSA) în parteneriat cu Facultatea de Drept din Iași.

Judecătorul Curții Constituționale a României, Tudorel Toader, le-a explicat studenților motivul pentru care a înființat un program de masterat în criminalistică și rolul acestuia în orientarea profesională a tinerilor. „În urmă cu cîțiva ani, împreună cu profesorul Gheorghe Popa discutam despre posibilitatea înființării acestui masterat în parteneriat cu Facultățile de Biologie, Fizică și Chimie. Astfel, am făcut planul de învățămînt, am apelat la specialiști în criminalistică și sunt foarte plăcut surprins că această specializare se bucură de mulți studenți, nu doar de la Facultatea de Drept. I-am încurajat anul trecut pe cei care au organizat această conferință pentru că nu este doar o formă de promovare, ci arată devotamentul și interesul lor. Sînt mîndru că am primit zilele trecute un mesaj de la o universitate din Anglia, care a auzit de eveniment și este interesată să participle într-o altă ediție”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Invitații au făcut o incursiune și au vorbit despre trecutul Facultății de Drept și a tuturor specializărilor pe care aceasta le-a avut, subliniind importanța noului domeniu, criminalistica. „Nu este întîmplător că aceste idei s-au născut la cea mai veche universitate din țară. Acesta este cel mai tînăr domeniu de cercetare, de trei ani înființat în cadrul Facultății de Drept, cu un impact social mare ce trebuie susținut pe toate planurile pentru ca de la noi să plece specialiștii. Programul 2014-2020 este o oportunitate prin care ne vom dezvolta, însă locurile la această specializare vor rămîne limitate, întrucît o creștere pe piața muncii a specialiștilor nu este de cel mai bun augur”, a menționat prof. univ. dr. Gheorghe Popa, Decanul Facultății de Fizică.

În cadrul evenimentului, s-a vorbit și despre faptul că întîlnirea nu își propune să dezvolte această știință, ci să familiarizeze, deoarece studenții în anul al IV-lea au ca obiect de studiu introducerea în criminalistică.

Avocatul Sebastian Briganti, din cadrul Baroului de Avocatură de la Roma, Italia a susținut o prelegere cu tema „Evaluarea probelor, chiar și științifice, în procesul penal italian”, în care a vorbit despre modul de judecată de acolo și rolul pe care îl au probele. „Procesul italian este bazat pe principiul contradictorialității  iar la noi este necesar ca toate părțile implicate să fie prezente în proces. Doar în această manieră probele pot fi valide. Există și probe care sunt interzise precum hipnoza, deoarece aceasta poate leza persoana în cauză”, a menționat acesta.

În plus, specialistul a vorbit și despre modificarea Constituției Italiene și despre noutatea care intervine cu privire la faptul că inculpatul are dreptul de a ajuta la aflarea adevărului prin intermediul altor anchete. „Acesta poate interveni prin martori, prelevarea urmelor, analize psihologice, pe care le va putea aduce ulterior în fața judecătorului. Iată de ce este importantă studierea criminalisticii”, a mai spus avocatul Sebastian Briganti.

Prelegerile au continuat pe teme precum strategii juridice, definirea conceptelor de criminalist și criminalistică sau procedura de urmărire penală cu invitați precum prof. univ. dr.  Lucian Ionescu de la Universitatea  „Dimitrie Cantemir” din București sau prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu de la Facultatea de Chimie, UAIC.

Evenimentul se află la cea de-a doua ediție și a fost inițiat de Grupul de Inițiativă al Masteranzilor de la Criminalistică, cu sprijinul Asociației Europene a Studenților la Drept (ELSA) și UAIC.

Alexandra Obreja

Alina Agafiței