Anul 2013 a fost unul în care Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a înapoiat bugetului de stat mai mulți bani decît a primit în primă fază, după cum susține rectorul instituției superioare de învățămînt din Iași, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Acesta a subliniat faptul că universitatea este recunoscută ca lider în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, lucru important nu doar pentru UMF, ci și pentru comunitatea locală. „Ba chiar, de ce nu, e important și pentru România. Pregătim viitori specialiști care pot oricînd să rezolve problemele de sănătate ale populației. În al doilea rînd, punem la dispoziția populației aparatură de secol XXI, ba chiar s-ar putea spune că este SF pentru mulți, pentru că pătrunde pentru prima oară în Europa. Și creștem asfel calitatea serviciilor către populație, dar în același timp creăm locuri de muncă și stimulăm dezvoltarea durabilă locală și creșterea veniturilor în această regiune”, a declarat acesta.

Rectorul a ridicat chestiunea bugetului universității după unele discuții în care instituțiile superioare de învățămînt de stat din Iași ar fi acuzate că ar „trăi pe spinarea altora, a acelor oameni care produc și muncesc cu adevărat”, așa cum a specificat profesorul.

În defensivă, cu cifrele în ajutor

Tocmai pentru a-i lămuri pe cei care nu văd contribuția universităților de stat la bugetul local, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a făcut publice cîteva date cu privire la bugetul UMF Iași, pe anul 2013. „Bugetul universității noastre, pe anul 2013, a fost de 159,5 milioane de lei. De la bugetul de stat, pe contractul instituțional, noi am primit 50 de milioane de lei, deci restul, pînă la 159,5 sînt venituri proprii, realizate prin fonduri atrase prin proiectele europene. Ce a dat universitatea înapoi comunității? A dat 36 de milioane de lei, impozite și taxe, din care o cotă importantă au venit la municipalitate, la primărie. Mai departe, avem 10,7 milioane de lei TVA-ul, și știți că și TVA-ul merge la acest buget de stat”, a detaliat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

„Cu alte cuvinte, am primit 50 de milioane de lei de la bugetul de stat și am dat înapoi 71 de milioane de lei. Și în plus, nu direct, ținînd cont de studenții și cadrelele didactice, cheltuielile minime făcute de aceștia au fost anul trecut 330 de milioane de lei, bani care au intrat în economia Iașului”.

Mai mult decît atît, profesorul a menționat și faptul că achiziția de aparatură prin firme românești a fost una în valoare de 35 de milioane de lei. „Cu alte cuvinte, am primit 50 de milioane de lei de la bugetul de stat și am dat înapoi 71 de milioane de lei. Și în plus, nu direct, ținînd cont de studenții și cadrelele didactice, cheltuielile minime făcute de aceștia au fost anul trecut 330 de milioane de lei, bani care au intrat în economia Iașului”, a mai adăugat acesta.

Iașul fără universități

Rectorul UMF Iași nu vede cum ar fi orașul fără cele cinci universități de stat din Iași (n.r: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” , Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Arte „George Enescu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”). „Dacă Universitatea s-ar retrage din Iași, și mă refer desigur la toate cele cinci de stat pe care le are Iașul, nu știu cum ar supraviețui această comunitate locală. De aceea urmărim prin proiectele acestea europene să aducem în Iași fonduri care pot fi utilizate în comunitate. Însă pentru asta avem nevoie și de spijinul acesteia”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Rectorul UMF, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a făcut aceste afirmații marți, 29 aprilie a.c, cu prilejul lansării proiectului „Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare”‘.