Miercuri, 4 martie, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru, a avut loc lansarea celor două volume ale lucrării „Munca actorului cu sine însuși”, de Konstantin Sergheevici Stanislavski, traduse pentru prima dată integral în limba română dupa aproape un secol și publicate în colecția Yorick a Editurii Nemira. Evenimentul, coordonat de lector univ. Irina Scutariu, a avut loc în Sala Studio Teatru.

Cu ocazia lansării volumelor, la eveniment au participat prof. univ. dr. Sorina Bălănescu, cercet. st. principal gr. I dr. Gabriela Haja, de la Institutului de Filologie Română „Al. Philippide” și Monica Andronescu, coordonator al colecției de carte de teatru Yorick a Editurii Nemira.

„E importanat faptul că Konstantin Sergheevici Stanislavski a fost printre primii care a găsit o cale să privească arta actorului ca pe un proces și ca pe o formă de manifestare a inteligenței. Inteligența presupune pe de o parte, imaginație și pe de altă parte capacitatea de a sistematiza experiența. Pe de o parte și un floclor al meseriei, pe de altă parte într-o formă coerentă utilă artistului în genere”, a declarat Gabriela Haja.

Lucrarea „Munca actorului cu sine însuși” semnată de Raluca Radulescu a fost premiată la Gala Premiilor UNITER, fiind considerată „Biblia teatrului”. „Primul volum este însoțit de o prefață semnată de Yuri Kordonskyi, iar cel de-al doilea, niciodată terminat de autorul lui, este însoțit de un eseu al lui J. Grotowski, numit «Răspuns lui Stanislavski», a precizat Monica Andronecscu.

Konstantin Sergheievici Stanislavski este cunoscut pentru faimosul său „Sistem”, bazat pe tradiția realismului lui Alexandr Pușkin și dezvoltat ulterior de către Lee Strasberg, Stella Adler, Robert Lewis, Sanford Meisner și alții.