Vineri, 9 mai a.c., în Aula Mihai Eminescu a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, (UAIC) a avut loc deschiderea conferinței EURINT 2014, organizată cu ocazia celebrării Zilei Europei, de către Centrul de Studii Europene din Iași (CSE).

În prima parte a conferinței, Mihai Răzvan Ungureanu, diplomat și fost ministru de Externe al României între anii 2004-2007, a susținut prelegerea cu titlul: „Despre «sufletul » Europei”. Apoi, Maurice Guyader, profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3 și expert Economie a vorbit publicului despre continentul european, ca prima putere economică mondială.

Gabriela Carmen Pascariu, directorul CSE a specificat faptul că: „Evenimentul de astăzi este un exemplu de implicare europeană. În sală sînt oaspeți din Portugalia și Republica Moldova”.

DSC00704-001

Despre responsabilitatea europarlamentarilor

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că: „Politica înseamnă o mare responsabilitate. Am intrat în politică din dorința de a contribui la o schimbare. Este jignitor să știu că pe listele europarlamentare se află o persoană care a călcat un copil pe trecerea de pietoni sau alta care mai are cîteva săptămîni și intră în închisoare. Se pune problema responsabilității votului. Sper ca europarlamentarii să poată fi media și rezultatul valorilor în care credem. Mi-aș dori să văd europarlamentari care se interesează, care merg în taberele de rromi din Franța, care străbat drumul la comunitățile din Bucovina istorică.”

DSC00707-001

„Joaca” de-a politica

La intervenția celor din sală, care i-au adresat întrebări, Mihai Răzvan Ungureanu a oferit răspunsuri pe teme care vizează pericolele în UE. „Problemele unei comunități locale pot fi tratate cu soluții europene. Oamenii politici nu vorbesc despre valori, despre sufletul Europei, despre principii care să ghideze conduita europeană. Ei sînt formatori de opinie, cineva îi ascultă. Opinia publică are memorie, iar aceasta nu este una a unui peștișor care înoată într-un acvariu. Tentația este să spui că merge și așa. Te joci de-a saltul și o faci fără risc. Oamenii politici își asumă responsabilitatea conducerii unui județ, țări, a UE. Nu vorbesc despre valori nu pentru că ar fi ignoranți, ci pentru că sînt dezinteresați de subiect.”

Provocările politice de astăzi

Mihai Răzvan Ungureanu a concluzionat că „Pericolele cele mai mari la adresa UE sînt viteza diferită de integrare și absența politică. UE a încercat să construiască mecanisme colaterale de raport cu vecinii. Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare. Ceea ce se întîmplă în Ucraina astăzi poartă într-o oarecare măsură vina UE. Ar fi trebuit oferită Ucrainei o perspectivă de integrare.”

În partea a doua a conferinței, în Sala Ferdinand a UAIC, Maurice Guyader, profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3 și expert Economie a vorbit despre : „Europa, prima putere economică mondială”.

DSC00717-001

Sistemul global depinde de puterea euro

„Știu că momentan avem de a face cu o criză economică, însă situația nu este chiar atît de gravă. Vreau să mă axez pe partea practică a economiei. În Europa există slăbiciuni, populația care îmbătrînește indiferent de țara în care locuiește. Un al doilea punct slab îl reprezintă energia – ar fi trebuit să constituim niște politici energetice. Cel mai mare succes european este programul Erasmus. Este fantastic să încerci să te adaptezi la o altă cultură. Un alt punct forte este transportul. În țări precum Germania, Spania, Franța, acesta este un avantaj. Spania are un sistem avansat de transport feroviar. În agricultură, Europa nu ocupă o poziție foarte importantă, comparativ cu alte continente. Un alt punct important este lupta împotriva corupției, aceasta există în Europa. Pentru mine, Europa este singurul spațiu în care există această cooperare a națiunilor.”

DSC00709-001

Conferința EURINT are ca scop declarat promovarea unui context favorabil pentru stimularea dialogului și a unei bune înțelegeri a provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană. În cadrul acesteia participă cetățeni din țările integrate în UE, experți internaționali, masteranzi și doctoranzi, precum și membrii ai statelor non-UE. Aceasta are loc între datele de 9-10 mai 2014.