Joi, 10 aprilie a.c., în incinta Librarium din Complexul Palas Mall Iași a avut loc cea de-a doua cafenea literară din cadrul concursului „Echos Francophones” 2014, organizat de Asociația Studenților Francofoni din Iași (ASFI). Printre invitați s-au numărat scriitorii Florin Irimia, Vlad A. Gheorghiu și Bogdan Federeac, iar temele dezbătute au fost amnezia și amenințarea cuvintelor. La eveniment au fost prezente 30 de persoane.

Invitații au răspuns întrebărilor publicului, vorbind despre provocările meseriei de sciriitor. „Amnezia cuvintelor e atunci cînd vrei să exprimi ceea ce gîndești, dar nu poți. E bine cînd cuvintele se pot scrie singure. Ca să treci peste amnezie, îți trebuie persistență. Am avut o amnezie totală înainte de a mă naște ca scriitor”, le-a mărturisit Florin Irimia celor prezenți.

Autor al romanului „O fereastră întunecată”, lansat în anul 2012, scriitorul Florin Irimia este de părere că „ar trebui să ne raportăm la operă și nu neapărat la identitatea celui din spatele textului”. Acesta a spus că a intenționat să administreze un blog propriu, dar pe-un astfel de site trebuie să scrii zilnic. Întrebat decei din public ce anume contează, moralitatea scriitorului sau cea a scrisului, acesta a replicat: „Atunci cînd faci ceva din pasiune, se vede. Autorul nu este același lucru cu creatorul”.

Pentru autor, subiectul cititului în România este unul delicat. „În țară se cumpără mai puține cărți, nu e vorba aici de faptul că nu se citește. Prețul este un factor prohibitiv. Chiar adineauri am zărit niște albume pe care mi-aș dori să le cumpăr, dar atunci cînd verifici prețul, acesta devine un factor care îngrădește. De aceea se apelează la cărțile în format electronic și la piraterie”, susține acesta.

„Nu trebuie să te gîndești că scrii pentru a nu fi citit. A face asta este o sinucidere. Este suficient un singur cititor pentru mine, să știu că există cineva pe partea cealaltă a receptării. Nu cred că scriu din orgoliu. Cînd scriu, mă gîndesc că trebuie să mă mulțumesc pe mine”.

Întrebat de către cei din public dacă scopul unui scriitor este să fie citit, Florin Irimia a declarat că „nu trebuie să te gîndești că scrii pentru a nu fi citit. A face asta este o sinucidere. Este suficient un singur cititor pentru mine, să știu că există cineva pe partea cealaltă a receptării. Nu cred că scriu din orgoliu. Cînd scriu, mă gîndesc că trebuie să mă mulțumesc pe mine. Putem vorbi oarecum de un egoism, dar care se aplică pînă în momentul în care cartea iese pe piață. Tot spre cititor se îndreaptă atenția mea. Publicul este o confirmare, dar care nu trebuie să se transforme într-o descurajare”, a concluzionat acesta.

Blogging-ul, un job part-time

La rîndul său, Bogdan Federeac a subliniat diferența dintre a scrie pe blog și a scrie literatură. „Blogul este ținut din plăcere, dar trebuie să faci și un compromis pentru a supraviețui. Blogging-ul devine un job part-time atunci cînd există cineva care te citește”, a menționat acesta.

Legat de semnificația evenimentului, Andreea Cehan, unul dintre coordonatorii concursului a explicat că „ne-am dorit să perpetuăm același spirit creativ de la prima cafenea. Acest eveniment are rol de a atrage și potențialii candidați pentru concurs. Ne-am dorit să oferim o alternativă în mediul local de a petrece o după-amiază în compania literaturii, muzicii și teatrului”.

Anul acesta, concursul  „Echos Francophones” este la cea de-a noua ediție. ASFI reprezintă cea mai veche organizație nonguvernamentală din țară cu profil francofon. La eveniment au fost prezenți și redactorii revistei Phenix, din cadrul Colegiului „Mihai Eminescu” din Iași.