În perioada 5-17 mai a.c, Iaşul va fi din nou gazda evenimentului studenţesc FestudIS. Ajuns la a XV-a ediţie, evenimentul este organizat de Uniunea Studenţilor din România (USR), împreună cu ligile studenţeşti ieşene, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi Casa de Cultură a Studenţilor (CCS), în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi (BJI).

Evenimentul va debuta pe data de 6 mai cu Parada Organizaţiilor Studenţeşti. Parada FEstudIS este una dintre cele mai populare manifestări studențești din cadrul festivalului, ce are ca scop prezentarea asociațiilor studențești din Iași. Traseul pe care îl vor parcurge asociațiile va începe la ora 18.00 şi are ca puncte de plecare cele două centre studențești: Tudor Vladimirescu și Copou. Punctul de întîlnire al asociaţiilor va fi în Piața Palat, de unde cele două parade vor pleca împreună către Casa de Cultură a Studenților (CCS). Seara se va încheia cu un concert care va avea loc în faţa CCS. Anul acesta, numărul organizaţiilor care şi-au anunţat prezenţa este de 38, un record pentru eveniment.

Pe parcursul festivalului, studenţii vor putea participa la concursuri sportive, concerte, concursuri de Miss&Mister, seri de dans şi muzică, spectacole de teatru şi multe alte evenimente. „Scopul festivalului FEstudIS este acela de a implica în activităţi culturale, sociale şi sportive toţi studenţii din Iaşi, acesta avînd, de altfel, şi sloganul: <>. Personal, consider că secretul acestui eveniment este acela că implică toate asociaţiile studenţeşti şi de tineret din Iaşi în partea de coordonare şi implementare, aceastea simţind o oarecare apartenenţă faţă de acest festival”, a declarat Claudiu Căprioară, vicepreşedinte al Uniunii Studenţilor din România, zona EST, şi coordonator FestudIS 2015.

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din cadrul FestudIS este Universitariada, o competiție sportivă între asociațiile din Iași și studenții reprezentanți ai acestora. Evenimentul va avea loc între 6 şi 13 mai a.c, la Baza Sportivă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și la Decathlon. Organizaţiile studenţeşti se vor întrece pentru titlul de campion la sporturi ca Fotbal, Volei, Tenis de masă, Tenis – Fotbal, Șah, Table, Badminton și Street – Ball.

„Putem spune că asistăm la o creştere a gradului de interes pentru acţiunile sportive, avînd în vedere faptul că la această ediţie vom avea 24 de echipe participante la Universitariada”, a adăugat Claudiu Căprioară.

FEstudIS este un eveniment studențesc cu tradiție în toate centrele universitare. Născut în anul 2001 din dorinţa studenţilor de a-şi exprima în diferite moduri spiritul competitiv şi pofta de distracţie, festivalul dedică luna mai tuturor studenţilor.