Asociația Studenților la Drept (ASD) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează marți, 14 noiembrie, a treia ediție a evenimentului „Dileme etice în sistemul judiciar”. Acesta va avea loc în intervalul orar 16.00 – 18.00, în Amfiteatrul II.6 și constă într-o sesiune de film și dezbateri moderate de către conf. univ. dr. Ioana Maria Costea, prodecan la Facultatea de Drept de la UAIC.

Evenimentul se bazează pe o serie de șase filme scurte, documentare ce conțin interviuri luate unui număr de 12 judecători din Olanda. Tot în această seară studenții vor viziona și al treilea episod din seria „Kijken in de ziel” („Privind în suflet”), care este pus la dispoziție de organizația Expert Forum. Răspunsurile şi perspectivele celor din ecranizare vor fi analizate și combătute de cei prezenți.

„Participanții vor descoperi latura umană a magistraților, modul în care aceștia se comportă în viața de zi cu zi și care este comportamentul așteptat de la ei. De asemenea, este o întîlnire utilă pentru cei care doresc să urmeze o carieră în magistratură deoarece ne propunem să găsim posibile răspunsuri la întrebările care se adresează candidaților la interviul din cadrul examenului de admitere la Institutul Național al Magistraturii”, au declarat reprezentanții ASD.

Astfel, pot lua parte la dezbatere atît studenți de la Drept care își doresc să devină magistrați după facultate, cît și persoane din alte domenii de activitate care vor să afle afle mai multe despre subiectele abordate în aceste filme, precum: ocrotitorii legii, îndoiala, pedeapsa, suspectul sau opinia publică.

Programul televizat „Privind în suflet” a fost creat în 2009 de către jurnalistul olandez Coen Verbraak. Acesta reprezintă un serial în care persoane precum psihiatri, judecători, medici, jurnaliști și politicieni sînt intervievate în legătură cu profesia și viața lor. În România, proiectul „Dileme etice în sistemul judiciar” a fost inițiat de Expert Forum printr-un grant al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România la nivel național. Prima ediție din Iași a avut loc pe 5 aprilie 2017. Atunci au fost prezenți cei de la această organizație, împreună cu Excelența Sa Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, cînd a fost vizionat primul episod al seriei „Privind în suflet”, iar cel de-al doilea eveniment a fost pe 3 mai 2017.

Sursă foto: laws.uaic.ro