Expoziţii de fotografie şi desen, teatru, spectacole, conferinţe şi concursuri care mai de care au umplut agenda culturală a Iaşului din luna martie, destinată sărbătorii Francofoniei. Anul acesta, cu ocazia aniversării a 25 de ani de existenţă a centrului cultural francez la Iaşi, Institutul Francez din Iaşi (IFI) împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) şi Primăria Municipiului Iaşi au organizat o serie de evenimente prin intermediul cărora au fost promovate cultura şi valorile francofone, toate reunite sub numele de Luna Francofoniei.

În universul expoziţiei

Sărbătoarea francofoniei a început miercuri, 15 martie, prin vernisajul expoziţiei „În universul lui Matei Vişniec”.

La ora 17.00, profesorii, elevii, studenţii şi copiii se înghesuie în faţa spaţiului expoziţional al IFI pentru a admira desenele realizate de Lorena Pleşu şi fotografiile făcute de colega sa Andreea Andronic. Creaţiile atîrnate pe pereţii albi dau culoare anturajului, iar în capătul holului lung stă o rochie în culori de alb, negru şi maroniu, din mijlocul căreia se ivesc linii curbe asemenea unor rădăcini, transformîndu-se mai sus în fluturi negri.

Odată cu prezentarea expoziției, directorul IFI, Vincent Lorenzini, anunță că urmează o serie de evenimente dedicate lunii Francofoniei. În timp ce Lorena Pleşu, fata cu părul şaten, lung şi buclat, elevă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, îmbrăcată în ie şi cu zîmbetul pe faţă, prezintă expoziţia, ochii celor prezenţi oscilează de la un desen la altul.

Inițial, Lorena făcuse trei desene inspirate după piesele de teatru pe care le juca la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, cu trupa de teatru „Mooz”, coordonată de Mira Maria Cucinschi. „Pornind de la aceste piese de teatru, m-am gîndit să le fac afişul care să le reprezinte, şi mi-a plăcut destul de mult”, povestește fata. Raluca Vârlan-Bondor, coordonatoare proiecte culturale la IFI, a observat-o şi i-a propus să realizeze mai multe desene care să reprezinte textele lui Matei Vişniec. Lorenei i-a plăcut ideea, s-a mobilizat şi a citit integral „Cabaretul Cuvintelor”, folosind şi alte două texte, „Negustorul de timp” şi „Trei nopţi cu Madox”. Astfel, a încercat să dea viaţă unor imagini şi idei descrise în carte. „Textele lui Matei Vişniec îţi dau posibilitatea de interpretare”, spune Lorena. De asemenea, desenele au fost inspirate după anumite poze, pe care le-a îmbinat, adăugînd şi elemente proprii. După prezentare, participanții admiră mai în detaliu fiecare desen, fotografie şi obiect în parte, după care sînt serviți cu un cocktail.

Interogaţii identitare

Vineri, 17 martie, pasionaţii de teatru pășesc din nou pragul IFI. Încet, încet oamenii ocupă locurile libere din sala semiîntunecată și își îndreaptă ochii spre scena luminată de fascicole colorate, în aşteptarea spectacolului „Je suis qui, moi ?”, scris de Fernando Pessoa, Xavier Durringer şi Matei Vişniec, jucat de trupa „Mooz”.
După cîteva minute, actorii, îmbracaţi iniţial în negru, își ocupă locul pe scenă. Personajele îi fac pe cei din sală să treacă de la o stare la alta, prin diferite emoţii şi trăiri, de la zîmbet la tristeţe sau de la compasiune la ostilitate. Cei din sală participă la cele ce se întîmpla în piesă, interacționînd cu actorii în timpul piesei „Muzica din cadrul spectacolului a suplinit atmosfera, oferindu-ne o experienţă intensă şi memorabilă”, spune unul dintre invitaţi.

„Amalgamul de idei şi mesajele transmise pe tot parcursul spectacolului, despre rădăcinile oamenilor, căutarea propriilor aripi, printre care s-a accentuat conceptul de personalitate între trecut şi viitor, ne-au emoţionat şi sensibilizat, făcîndu-ne să reflectăm asupra esenţei existenţei noastre”, spune o doamnă prezentă la spectacol.

În piesa sînt dezbătute mai multe probleme actuale ale societăţii, printre care războaiele, atentatele teroriste, dependenţa de internet şi lupta între religii. „Piesele noastre, în general, îşi propun să pună întrebări, nu neapărat să dea răspunsuri. Sper ca publicul să fi perceput singur mesajul. Deci nu transmitem neapărat un mesaj, cît o stare, piesa fiind o combinaţie din mai multe texte”, spune Mira Maria Cucinschi, coordonatoarea trupei „Mooz”.

HaikuNoi – versuri, rime, poezie

O altă secţiune din cadrul Lunii Francofoniei a fost cea de creaţie culturală, care a readus la Iaşi, luni, 20 martie, de Ziua Internaţională a Francofoniei, cea de-a doua ediţie a picnicului poetic francofon „Haikunoi”.
Elevii de la mai multe licee şi colegii din Iaşi şi-au dat întîlnire la IFI, în sala Benjamin Fondane, unde au fost prezenţi, de asemenea, profesori, membrii IFI, Vincent Lorenzini, directorul IFI şi Aurélien Amigues, coordonatorul evenimentului.

„Iniţiativa aceasta este tocmai pentru a ne uni pe noi, nu doar ca francofoni, ci şi ca o familie, franceza fiind cea care ne uneşte”, afirmă Aurélien Amigues. După ce elevii, aşezaţi în semicerc, ascultă cu atenţie regulile jocului şi află mai multe detalii despre francofonie de la lectorul de franceză, Aurélien Amigues, încep să scrie, în grup de doi, trei sau patru reprezentanţi, haiku-uri. Apoi, după compunerea versurilor, fiecare echipă postează poeziile pe Facebook, cu hashtag-ul #haikunoi.

„«Haikunoi» este un joc de cuvinte. În Japonia, «haiku» se numeşte iniţiativa de realizare a acestor versuri, iar în România a fost transformat «haiku» în «haikunoi», care arată tocmai această complementaritate între toate culturile”, explică Gorgan Adelina, elevă la Colegiul Naţional din Iaşi.

O nouă generaţie, aceleaşi valori francofone

Miercuri, 22 martie, Mediateca Institutului Francez din Iaşi a sărbătorit „Ziua elevilor francofoni” cu jocuri, scenete, proiecţii de filme şi karaoke, aniversînd doi ani de existenţă a Clubului Elevilor Francofoni din Iaşi (CEFI).

„Clubul Elevilor Francofoni din Iaşi are ca scop reunirea tuturor elevilor francofoni din Iaşi, voluntari, care vor să participe la activităţi extraşcolare, precum jocuri de societate, dezbatere, teatru, film, muzică, karaoke şi multe alte activităţi. Din acest club fac parte elevi din clasa a VIII-a pînă la clasa a XII-a, majoritatea de la Colegiul «Mihai Eminescu», «Garabet Ibrăileanu», «Emil Racoviţă», Colegiul Naţional şi are șapte filiale în șapte licee din Iaşi. De asemenea, în seara aceasta, sărbătorim aniversarea clubului care s-a înfiinţat acum doi ani, de ziua Francofoniei, la 20 martie 2015”, a declarat Olivier Dumas, Mediatecă, IFI, coordonator al CEFI.

După ce trupa de teatru „Les Farouches”, de la Colegiul Național „Garabet Ibraileanu” din Iași, joacă un spectacol în limba franceză „Salut, Jeannot!” de Noël Piercy, în regia Ralucăi Chiru şi Magdei Negrea, evenimentul se încheie cu cîntece şi karaoke în limba franceză.

„Cinquante nuances de noir”

În perioada 24-25 martie s-a desfăşurat un alt eveniment cu tradiţie, „Colocviul Francofoniei”, organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) în parteneriat cu IFI, Inspectoratul şcolar Iaşi, Association Professionnelle des Universitaires Francophones (ARDUF), Association Roumaine des Professeurs de Français (ARPF) şi Comité Réseau des Universités (CRU). La acest colocviu internaţional au fost prezente personalităţi din mai multe ţări, precum Franţa, Belgia sau chiar Tunisia, toţi fiind vorbitori de limba franceză, aducînd în același loc vorbitori de limbă franceză şi iubitori de literartură.

De la eveniment nu lipsesc nici voluntarii, care ajută şi îndrumă invitaţii. Unii dintre ei au venit pentru a căpăta experienţă, alţii pentru a interacţiona în limba franceză şi a-şi dezvolta capacităţile de comunicare într-o limbă străină. „Am ales să fiu voluntară la acest eveniment întrucît am făcut franceza în liceu, iar acum la facultate studiez engleza şi germana şi mi-am dorit să îmi păstrez conexiunea cu limba franceză”, spune Roxana Morariu, voluntar.

Invitaţii ţin discursuri şi comunicări pe subiectul „Romanului Poliţist”, sau „romanul negru”, ediţia de anul acesta numindu-se „Cinquante nuances de noir”. Scriitoarea Barbara Abel din Belgia își prezintă romanul „Instinct maternel”. „Deşi este foarte drăguţă Barbara Abel, nu ai credea că ar fi putut să scrie un triller în care se vorbeşte despre omor”, spune Raluca Stache, voluntara. Scriitoarea vorbește despre „Le thriller: règles et astuces”.

Pe o masă din holul universităţii stă o varietate de cărţi în limba franceză sau română cu tematici francofone. „În fiecare an, de zilele Francofoniei, sîntem prezenţi cu producţiunile noastre pe tema francofoniei. Colaborăm în fiecare an şi este o deosebită plăcere să vin aici”, spune Viorel Dumitraşcu, redactor la Editura Junimea.

Pe parcursul celor două zile ale „Colocviului Francofoniei” sînt abordate diverse teme, precum Codes et transgressions des codes dans l’écriture de l’énigme. Fictions policières; L’œuvre au noir – secrets, mystères, ténèbres; Nouvelles mythologies: figures de policiers, figures de brigands, toate comunicările fiind susţinute atît de invitaţii străini, cît şi de profesori, studenţi şi cercetători români.

„Ideea organizării acestui colocviu este de a transmite un mesaj cît mai coerent şi mai puternic în legătură cu frumuseţea şi cu utilitatea cunoaşterii limbii franceze în ziua de azi. În fiecare an e o tematică diferită, anul acesta este vorba despre romanele de suspans, neopolarele cum se mai numesc. Acest subgen literar pare să fi preluat foarte multe accente şi caracteristici de la romanele cu caracter psihologic, social şi politic. Deci nu mai sînt, de multă vreme, doar romane de divertisment, cu un anumit tip de frivolitate, ci se scriu romane care devin un fel de oglindă foarte complexă a societăţii de astăzi”, explică prof. univ. dr. Simona Modreanu, Şefa Catedrei de Franceză.

Prima zi a colocviului s-a încheit cu spectacolul „Roberto Zucco”, de Jean-Marie Koltès, jucat de trupa de teatru universitară „Pluriel”, la IFI. Iar cea de-a doua zi a colocviului a fost încheiată cu un concert de gală susţinut de pianista Alina Pavalache, violonistul Marcian David şi soprana Gina Gloria Tronel la Palatul Culturii, sala „Henri Coandă”.

După concert, invitaţii își îndreaptă pasul către Palatul Roznovanu, unde are loc Balul anual al Francofoniei, la care participă atît personalităţile francofone ieşene, cît şi cei din străinătate. Seara este deschisă cu un discurs de felicitare din partea primarului Mihai Chirica, oferind o diplomă directorului IFI, Vincent Lorenzini. Balul continuă cu muzică bună şi cu o varietate de gustări delicioase. „Aici este o atmosferă ca de bal, o atmosferă destinsă, alături de oameni minunaţi pe care nu îi întîlneşti oriunde”, spune Dorina Pînzaru, studentă la Facultatea de Litere, UAIC.

Francophonie dans l’economie

În acest an, Luna Francofoniei a cuprins şi o secţiune economică, la iniţiativa Agenţiei Consulare a Franţei la Iaşi. Evenimentul „Investir à Iaşi/Exporter en France”, a fost organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER), la Palatul Roznovanu, cu sprijinul Primăriei Iaşi, miercuri, 29 martie.

„Iaşul are nu numai o dimensiune francofonă universitară, ci şi una economică. Sînt din ce în ce mai multe companii franceze sau companii mixte implantate la Iaşi, în regiune. După cum Franţa este una dintre principalele pieţe pentru operatorii economici din zonă, există un interes şi pentru coagularea energiilor constructive din zona de bussines francofonă”, declară Radu Grădinaru, consul onorific al Franţei în Iaşi.

La forumul economic franco-român participă reprezentanţii CCIFER şi peste 50 de persoane de la peste 30 de companii naţionale sau locale. „Personal am experimentat aceste două posturi, din cele două teme ale dezbaterii, Investir à Iaşi şi Exporter en France, pentru că de 17 ani am un bussines cu un partener francez, împreună cu care am pus pe picioare o mică fabrică, iar produsele noastre sînt exportate în Franţa încă de la început”, afirmă Radu Grădinaru

În cadrul întîlnirii sînt atinse aspectele juridice şi legislative legate de exportul în Franţa sau de investiţii în România, legate de fiscalitate, precum şi alte aspecte legate de o activitae economică, comercială cu Franţa.

Următoarea staţie: Anii ’60!

Sărbătoarea s-a încheiat cu Balul Mascat al Francofoniei, organizat de ASFI, pe 30 martie, în Sala Paşilor Pierduţi.

Atmosfera de bal se simte și se aude chiar de la intrare. Covorul Roşu de pe scările străjuite de lei parcă te ademenește să-i urmezi calea, reuşind să te teleporteze în trecut. Costumele de epocă şi muzica de fundal îți dictează atitudinea și te fac să înţelegi că ai ajuns în anii ’60.

„Avînd în vedere că luna martie este luna francofoniei, am zis să o încheiem într-un mod simbolic. Balul Mascat Francofon este la ediţia a XIV-a, fiind un eveniment de tradiţie al ASFI, care îşi propune să promoveze un alt stil de divertisment. Vrem să le propunem studenţilor ieşeni un alt mod de a se distra, prin tot felul de joculeţe la care ne-am gîndit şi pe care le punem la dispoziţie”, spune Livia Crivăţ, voluntar ASFI şi coordonator al evenimentului.

Atmosfera elegantă a anilor este transpusă asemenea unui „Film noir” prin numeroase activități și momente artistice. De la muzică, dans, teatru, la costumele în alb și negru, cu accente de roșu, pînă la momente cu povești însuflețite, fotografii în ramă, șah, dar și alte activități de societate care creează o seară francofonă de neuitat.

„Balul Mascat este un proiect unic în Iaşi, de 14 ani încoace tema se schimbă de la an la an, iar noi ne dorim în fiecare an să strîngem cît mai mulţi studenţi pentru a le oferi o alternativă de distracţie. Anul acesta ne dorim să împărtăşim cu toţi oamenii care o să vină la bal distracţia de după, care va avea loc în Piaţa Unirii”, spune Silvia Adina Bantaș, coordonatorul proiectului „Balul Mascat” din partea ASFI.

Una din surprizele serii este dansatorul Alex Light, din trupa „Quasar Dance”, care a pregătit un dans pentru participanţi, învăţîndu-i pe etape fiecare mişcare. Iar dansatoarea Alice Viviana Ţocu, de la trupa „The Sky”, impresionează publicul prin ţinută, dans şi mişcările acrobatice.

Mulți dintre participanți se înscriu în concursul de costume – cel mai bun costum pentru fată, cel mai bun costum pentru băiat şi cele mai bune costume ale unei perechi. Cei premiaţi primesc vouchere şi cărţi în limba franceză.

„Această seară seamănă cu un scenariu de film, m-am simţit foarte bine. Mă bucur foarte mult că s-a organizat aşa ceva şi la Iaşi, fiind o oportunitate de a petrece timpul şi altfel, mult mai frumos, nu doar în club”, spune Georgiana Burlacu.

La finalul balului cei prezenţi şi-au făcut o poză de grup, iar mai apoi au mers la un afterparty în Cafeneaua Piaţa Unirii.