Miercuri, 5 martie a.c., începînd cu ora 18:00, a avut loc premiera spectacolului „Femeia cu pipăˮ, de Laurenţiu Budău. Evenimentul a fost găzduit de Sala Studio Teatru a Universităţii de Arte „George Enescuˮ, din Iași (UAGE) şi face parte din stagiunea 2013-2014 a Facultăţii de Teatru. Din distribuție face parte Adriana Gîrneţ, studentă la Master Actorie în anul al II-lea şi Dragoş Călin, student la actorie în anul al III-lea. Coordonatorul proiectului este prof.univ.dr Emil Coşeru.

Piesa de teatru se deschide cu un lei motiv al precupeților: „Trei la zece mii! Trei la zece mii! Fără tva! Fără tva! Ţigări-ţigări-ţigări! Şosete de bumbac, trei sute la sută!ˮ. Negustoria reprezintă, însă, o metaforă pentru situația în care se află oamenii artei. „Este un spectacol care relatează într-un fel sau altul despre situaţia actuală a actorilor de teatru. Este un text contemporan, dinamic, iar ironia este la ea acasă. De asemenea, reiese faptul că frustrările de care au parte actorii, din cauza rolurilor pe care le primesc, sînt de multe ori nemotivate. Fiecare actor îşi doreşte un rol mare, pentru a fi în centrul atenţiei. El uită să caute esenţa şi emoţia personajului.ˮ, a explicat Adriana Gîrneţ.

Laurenţiu Budău este actor, regizor, autor dramatic şi membru fondator al teatrelor „Neghiniţăˮ din Bacău, „Guguţăˮ din Chişinău şi „Teatrul din Clopotniţăˮ. În 2011, în cadrul Concursului de Comedie Românească, organizat de Teatrul de Comedie din Bucureşti, Laurenţiu Badău s-a situat pe locul al III-lea cu piesa „Charles Dickens nu a locuit aici!ˮ. De asemenea, în 2012 a cîştigat concursul de creaţie dramatică la Feastivalul de Teatru Scurt organizat de Teatrul „Regina Mariaˮ din Oradea, cu piesa „Trandafirul de sens giratoriuˮ.

Următoarele reprezentanţii ale „Femeii cu pipă” vor avea loc pe 13, respectiv 19 martie la UAGE.

Sursă foto: ignatescu.blogspot.ro