Institutul Francez din Iaşi (IFI) organizează în această lună o serie de evenimente destinate publicului larg, cu ocazia sărbătorii Francofoniei şi a aniversării a 25 de ani de existenţă a centrului cultural la Iaşi.

Miercuri, 15 martie 2017, va fi prefaţată premiera spectacolului „Je suis qui, moi?” de vernisajul expoziţiei „În universul lui Matei Vişniec”, în spaţiul expoziţional al IFI. Iar vineri, 17 martie, începînd cu ora 18.30, spectacolul scris de Fernando Pessoa, Xavier Durringer şi Matei Vişniec va fi prezentat în sala „Benjamin Fondane” a IFI de către trupa de teatru „Mooz”, coordonată de Mira-Maria Cucinschi.

Pe data de 20 martie, secţiunea de creaţie literară va readuce la Iaşi picnicul poetic francofon „Haikunoi”. În această secţiune se va încadra şi cea de-a XII-a ediţie a concursul „Echos francophones”, organizat de Asociaţia Studenţilor Francofoni din Iaşi (ASFI).

„20 martie este data sărbătorită la nivel internaţional drept Ziua Internaţională a Francofoniei. Institutul Francez din Iaşi organizează în fiecare an, în luna martie, o serie de evenimente dedicate francofoniei, cu scopul de a atrage atenţia asupra diversităţii formelor de expresie ale acesteia. În 2017, vom deplasa accentul asupra comunităţii ieşene şi a valorilor francofone generate aici de-a lungul timpului, subliniind în acest fel continuitatea şi coerenţa proiectului franco-român în această regiune a ţării”, a declarat Raluca Vârlan-Bondor, responsabil de proiecte culturale şi comunicare la IFI.

Marţi, 21 martie, Romain Filstroff, iniţiatorul proiectului „Linguisticae”, un proiect de popularizare a noţiunilor de lingvistică prin joc, se va întîlni cu publicul din Iaşi în sala „Benjamin Fondane” a IFI, începînd cu ora 18.00.

Luna Francofoniei va cuprinde şi o secţiune dedicată elevilor, organizată de Clubul Elevilor Francofoni, în colaborare cu IFI. Astfel, pînă pe 22 martie, se va desfăşura concursul de desene „Dessinez la francophonie”. Iar pe 22 martie, Mediateca Institutului Francez va sărbători „Ziua elevilor francofoni” cu jocuri, scenete, proiecţii de filme şi karaoke.

În perioada 24 – 25 martie se va desfăşura un alt eveniment cu tradiţie, „Colocviul Francofoniei”, organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) în parteneriat cu IFI, Inspectoratul şcolar Iaşi, Association Professionnelle des Universitaires Francophones (ARDUF), Association Roumaine des Professeurs de Français (ARPF) şi Comité Réseau des Universités (CRU). Anul acesta evenimentul cu titlul „Polar-isations”, un joc de cuvinte referitor la romanul poliţist, va aduce la Iaşi personalităţi ale lumii academice francofone din întreaga lume, printre care Romain Filstroff.

Pe 25 martie, IFI, sprijinit de Primăria Iaşi, va organiza un concert de gală susţinut de pianista Alina Pavalache, violonistul Marcian David şi soprana Gina Gloria Tronel la Palatul Culturii, sala „Henri Coandă”, începînd cu ora 18.30, după care va urma Balul anual al Francofoniei. Pentru concertul de gală se va realiza o înscriere în limita locurilor disponibile.

În acest an, Luna Francofoniei cuprinde şi o secţiune economică, la iniţiativa Agenţiei Consulare a Franţei la Iaşi. Evenimentul „Investir à Iaşi/Exporter en France”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză la Palatul Roznovanu, cu sprijinul Primăriei Iaşi, va avea loc pe 29 martie.

Sărbătoarea Francofoniei se va încheia cu Balul Mascat al Francofoniei, organizat de ASFI, pe 30 martie, în Sala Paşilor Pierduţi a UAIC. Pentru toate evenimentele intrarea este liberă.

Centrul Cultural Francez a fost înfiinţat în 1992 la Iaşi, iar în toată această perioadă colaborarea franco-română a făcut posibilă construirea unor proiecte de lungă durată, ce au contribuit la conturarea unui profil cultural şi la dezvoltarea unor parteneriate.

Sursă foto: cevmg.ro