Luni, 23 ianuarie, Instititul Francez din Iaşi (IFI) şi Centrul Cultural German din Iaşi (CCG) vor marca 54 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée, în cadrul evenimentului „Seară franco-germană”. Acesta se va desfăşura în sala „Benjamin Fondane” a IFI, începînd cu ora 18.00.

Seara franco-germană va fi deschisă de către Alexander Rubel, directorul CCG, şi Vincent Lorenzini, directorul IFI, după care va urma proiectarea filmului regizat de Jean Renoir, „Marea Iluzie” (La Grande Illusion), a cărui acțiune se petrece în timpul Primului Razboi Mondial și care dezvăluie fraternitatea într-un lagar de prizonieri german, reuşind să creeze replica unei adevărate societăți aristocratice, bazate pe onoare și disciplină, respect reciproc și protocol care se sprijină pe ani de tradiție.

„Evenimentul de la Institutul Francez are scopul de a aduce în atenţia publicului un moment extrem de important pentru construirea Europei actuale, Tratatul de la Élysée, care a reconfigurat în întregime raporturile franco-germane. Nu trebuie să uităm că sîntem contemporanii celei mai lungi perioade de pace din istoria Europei, pe care avem datoria de a o menţine, construind împreună un spaţiu al dialogului şi al înţelegerii reciproce”, a declarat Raluca Vârlan-Bondor, responsabil proiecte culturale şi comunicare la IFI.

Evenimentul se află la prima ediţie, intrarea este liberă. Seara franco-germană face parte dintr-o serie de evenimente care vor fi organizate pe parcursul anului 2017 de către CCG şi IFI.

Tratatul de prietenie dintre Franţa şi Germania a fost semnat la 22 ianuarie 1963 de către cancelarul Konrad Adenauer și președintele francez Charles de Gaulle. Prin acest acord ambele guverne s-au obligat să se consulte cu privire la toate aspectele importante ale politicii externe, ale politicii de securitate, ale strategiilor culturale, precum și în privința activităților care au ca public predilect tinerii.

Sursă foto: homemcr.org