Zilnic, de luni pînă vineri, studenții din cadrul Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) țin anumite ateliere destinate deținuților din Penitenciarul din Iași. Aceste activități fac parte dintr-un proiect numit „Metanoia” și au loc în capela din cadrul penitenciarului. În fiecare săptămînă se stabilește o temă nouă, iar studenții sînt grupați în echipe de cîte cinci persoane, fiecare echipă avînd alocată o zi a săptămînii pentru activitate.

„Sînt mai multe ateliere. Noi ce facem acum în primă instanță este atelierul «Logos», care presupune acea discuție pe temele stabilite care să-i ajute pe ei în procesul de reabilitare. Mai sînt ateliere ce țin de limba străină, pot invăța engleză; mai sînt ateliere care presupun realizarea de cruciulițe și mătănii; sînt ateliere pentru bunele maniere. Deci are la bază atît ordinul religios cît și cel spiritual, social și poate putem spune și cel psihologic. Căutăm foarte mult ca simțul și moralitatea să fie dezvoltate, să le ridicăm un semn de întrebare, o conștientizare”, a declarat Cristina Teioșanu, studentă la Facultatea de Filosofie și Stiințe Social Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, anul I master, coordonatorul proiectului Metanoia.

Acest proiect a fost fondat în anul 2003 de către părintele Vladislov Nedelcu și are ca scop reabilitarea socială și morală a deținuților. În prezent, în cadrul asociației sînt 40 de membri.

„Scopul nostru este să îi ajutăm, să umplem golurile din sufletele lor ca să nu renunțe. Sunt unii care poate se gîndesc că familia nu o să îi mai accepte. Ei, temele noastre își propun să-i facă să conștientizeze că este foarte importantă familia pentru ei cînd ies, sau cît de importantă este comunitatea și că vina nu e a comunității, să indrăznească să aplice la un loc de muncă. Este destul de greu în momentul în care te duci să te angajezi și îți cere cazierul să se observe asta. Cel mai mult contează sprijinul moral că să aibă incredere în ei”, a adăugat Cristina.

Cei care participă la acest proiect au de respectat anumite reguli: vestimentația trebuie să fie adecvată și nu trebuie să dea informații personale deținuților.

La activități pot participa și deținuții condamnați pe viață, dar doar vinerea. Orele pe care le petrec deținuții în cadrul activităților destinate lor, în funcție de pedeapsa pe care o au, ajută la acumularea unor credite care le pot reduce din pedeapsă.

Sursa foto: moldova24.ro