Ieri, 10 mai a.c., a avut loc finala concursului educațional experimental „Structuri cu zăbrele din spaghete”, organizat de Facultatea de Construcții de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Cele 15 echipe participante s-au întrecut în ridicarea celei mai rezistente structuri de pod, folosind ca material de construcție, spaghetele. Timp de trei zile, studenții au proiectat și apoi au alcătuit podurile cu materialele date. Pentru a putea participa la concurs, machetele realizate de participanți au trebuit să respecte o serie de indicații: să cîntărească doar 500 de grame și să aibă dimensiunile prestabilite – 50 de centimetri în lungime, 10 centimetri în lățime și o înălțime de maximum 25 de centimetri.

S-a evaluat soliditatea, rezistența și stabilitatea machetelor, care au fost testate prin suspendarea unor greutăți la mijlocul podurilor. Macheta cîștigătoare a cedat abia după ce greutățile adăugate cîntăreau 40 de kilograme. „Toate echipele au reușit să vină cu proiecte foarte bune, inclusiv participanții care sînt abia în anul I. Cîștigătorii au reușit o performanță structurală deosebită, depășind o provocare importantă pentru orice inginer constructor, și anume aceea de a obține rezistență și stabilitate cu cît mai puține materiale”, explică dr. ing. George Țăranu, coordonatorul concursului.

Echipa cîștigătoare a fost premiată cu o bursă în valoare de 100 de lei. Concursul organizat de Facultatea de Construcții se află la cea de-a treia ediție.