Scriitorul și omul politic Varujan Vosganian va fi prezent joi, 16 martie 2017, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU), de la ora 18.00, pentru a lansa cea mai recentă carte a sa, „Copiii războiului”, apărută la Editura Polirom în 2016. La eveniment sînt invitați și scriitorii Ioan Holban și Vasile Spiridon, iar întîlnirea va fi moderată de conf. univ. dr. Emanuela Ilie.

„«Copiii războiului» este un roman care vorbește despre România postbelică, acoperind așadar un timp îndelungat, de aproape 70 de ani, și povestește traumele nelecuite ale poporului român. Este un roman pe care l-am scris în 2015 și, pe perioada anului 2016, am făcut mai multe forme succesive; el a fost gata pentru tipar în toamna anului trecut și, la sfîrșitul lui noiembrie, a apărut”, a declarat Varujan Vosganian.

Romanul „Copiii războiului” este unul istoric, psihologic, religios, detectivistic, dar și unul al familiei și chiar politic, pentru că, după cel de-Al Doilea Război Mondial, acest domeniu a fost un factor important în viața românilor. Cartea tratează evenimentele istorice care au avut loc în perioada postbelică din perspectiva tuturor categoriilor sociale, astfel că fiecare cititor se poate regăsi într-unul dintre personaje: „Personajele sînt de vîrste diferite, de condiții sociale diferite, de motivații diferite și uneori chiar situate în opoziție, în diversele evenimente; adică, avem de pildă și dintre aceia care au fost participanți ai protestelor din perioada comunistă sau de după, dar avem și personaje din partea agresorilor; avem în același timp oameni sărăciți de tranziție și avem oameni îmbogățiți de tranziție; avem în același timp atei și credincioși”, a mai declarat Varujan Vosganian.

Titlul cărții face referire la statutul copiilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care au avut mame localnice și tați soldați ai armatelor de ocupație. De aceea, personajul central al romanului este un „copil al războiului”, care încearcă să se răzbune pe lumea care îl batjocorește, iar, în cele din urmă, se întîlnește cu propriul destin.

Pentru romanul „Copiii războiului”, Varujan Vosganian a fost numit scriitorul lunii noiembrie (2016), în cadrul proiectului „Scriitorul lunii”. Varujan Vosganian a mai scris romanul „Cartea șoaptelor”, publicat la Editura Polirom, în 2009, dar a publicat și volume de poezii și nuvele.

Sursă foto: lucianstrochi.ro