Expoziţia „Memoria Spaţiului”, realizată de artistul vizual postmodernist Felix Aftene, a fost vernisată miercuri, 3 martie 2017, în spaţiul expoziţional al Institutului Francez din Iaşi (IFI), la 21 de ani de la prima sa expoziţie prezentată în acelaşi spaţiu.

Expoziţia a fost prezentată de către Felix Aftene, exponent al şcolii ieşene de pictură, şi Cristian Nae, critic de artă. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi Vincent Lorenzini, directorul IFI, care a deschis prezentarea expoziţiei, precum şi alţi pasionaţi de arta vizuală.

„«Memoria spaţiului» este un proiect alcătuit din două capitole, unul este legat de filmul «Space Memory», pe care l-am realizat anul trecut în atelierul meu, deci e vorba de memoria spaţiului creativ al artistului. Cel de-al doilea capitol este legat de faptul că revin în acest spaţiu. Timpul aproape că m-a obligat să mă gîndesc la proiectul de acum 21 de ani, cînd am făcut aceste fotografii. La fel s-a întîmplat şi acum două săptămîni, cînd am făcut alte fotografii, autoportret, fiind vorba de o arhivare a arhitecturii feţei şi o confruntare cu diverse ipostaze ale sinelui”, a afirmat Felix Aftene.

Conceptul acestei expoziţii constă într-o construcţie vizuală, care aşază faţă-n faţă două spaţii temporale. Pe un perete sînt fotografiile autoportret din 1996 ale lui Felix Aftene, iar pe peretele opus fotografiile portret din prezent, realizîndu-se o paralelă temporală.

„Fiecare imagine are o istorie capsulată, înmagazinată în ea, este istoria modurilor în care ea poate fi privită, dar şi istoria ecourilor sale în timp”, a afirmat Cristian Nae.

Vernisajul a fost încheiat cu proiectarea performance-ului video „Space Memory” realizat de Felix Aftene, pe muzica lui Christophe Zurfluh. „Mi se pare un film actual, universal şi cosmopolit, în care se regăsesc elemente din universul lui Felix Aftene”, a afirmat Mihaela Gemanaru. Invitaţii au analizat apoi mai în detaliu fiecare pictură şi fotogafie din cadrul expoziţiei.

„Expoziţia din această seară ne aminteşte de o perioadă frumoasă, chiar dacă a fost o perioadă dificilă uneori. Ne-am amintit cu plăcere, împreună cu artistul, de perioada studenţiei, de perioadă în care IFI ne oferea posibilitatea descoperirii unei alte atmosfere, aflarea unor lucruri la care noi nu avusesem acces pînă atunci. Felix Aftene este fără doar şi poate un artist complex şi complet în acelaşi timp”, a afirmat Valentina Druţu, şefa Muzeului de Artă a Palatului Culturii din Iaşi.

Construcţia vizuală poate fi vizitată pînă pe 3 iunie 2017, în spaţiul expoziţional al IFI. Acest eveniment se încadrează în contextul aniversar în care IFI sărbătoreşte anul acesta 25 de ani de existenţă la Iaşi.

Foto: Ana IACUB