Casa de Cultură a Studenților (CCS) Iași, împreună cu Asociația „Excelență pe portativ”, organizează în perioada 17-19 noiembrie, cu ocazia Zilei internaționale a studentului, „Iași Guitar Festival”. Activitățile se vor desfășura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași, sala Gaudeamus și sala studio a CCS, dar și în Librăria Cărturești Palas Mall, cu intrare liberă.

Festivalul începe în 17 noiembrie, la ora 18.00, cînd, în Aula BCU, va avea loc un duo de chitară clasică și clarinet, susținut de lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu, împreună cu prof. univ. dr. Doru Albu. În continuare, ansamblul de chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, condus de conf. univ. dr. Constantin Andrei, va susuține un recital de chitară clasică.

„În mare parte ne-am axat pe acordurile de chitară, așa am numit modalitatea în care vom sărbători ziua internațională a studentului. Iată o bună posibilitate ca trupele CCS să expună în fața publicului tot ce pregătesc aici, ceea ce fac an de an și, totodată, fiecare activitate este pregătită să poată fi promovată ca atare”, a declarat Teodor Bogdan Crucianu, directorul CCS Iași.

Seria de activități, va continua sîmbătă, 18 noiembrie, în Sala Gaudeamus a CCS Iași, de la ora 14.00, cînd se va desfășura concursul de chitară electrică. Tot în această zi, va avea loc un concert susținut de Orchestra de Jazz și Muzică a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași – FICS Jazz &Pop Orchestra, coordonată de lector univ. dr. Dan Spînu.

În ultima zi a festivalului, de la ora 15.00, Adrian Ciuplea, basistul formației Platonic Band și al formației Vița de Vie va susține un masterclass de chitară și bass în Sala Studio a CCS Iași. La ora 19.00 va avea loc gala laureaților concursului de chitară electrică și Jazz&Blues susținut de Nicu Patoi&Platonic Band în Sala Gaudeamus. Tot în această zi, în Librăria Cărturești Palas Mall Andrei Roșulescu și Irina Copuzaru vor lansa cartea „Cartea Arpegiilor, Studii pentru chitară electrică”.

Proiectul „Iași Guitar Festival”, înființat în martie 2008, este unic în țară. Acesta a ajuns la a zecea ediție și este programat să înceapă pe 17 noiembrie, dată care marchează Ziua internațională a studenților. Această zi a fost declarată oficial în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. Atunci, studenții slovaci, prin demonstrații de stradă soldate cu victime, au cerut ieșirea din comunism.