Atelierul de creații intelectuale Insignis, Scientia & Ars de la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează evenimentul „Poate fi comparat programul de calculator cu un cal troian în cetatea dreptului de autor?”. Conferința, o întîlnire a cercului studențesc de la Facultatea de Drept, va avea loc joi, 17 noiembrie 2016, la ora 18.00, în sala „Vespasian Pella”, corpul A al UAIC.

La întrunire se va discuta despre două programe de calculator și natura juridică duală a acestora. Primul program, Cetatea Troia (program periculos care pretinde a fi un program folositor și o aplicație inofensivă, dar care poate să șteargă date din calculator), care devine cetatea dreptului de autor, și al doilea program Calul Troian (un program spion care pare că ar realiza ceva util, dar care în realitate realizează anumite funcții care permit accesarea neautorizată a unui calculator, cum ar fi copierea fișierelor).

În contextul legislației europene în vigoare, Directiva 2009/24.CE privind protecția juridică a programelor pentru calculator, programul este asimilat cu o operă literară, deși prezintă numeroase aspecte de o funcționalitate tehnică, ce au un punct comun cu domeniul invențiilor.

„Axul central al discuțiilor va fi natura juridică a programelor de calculator, care influențează forma de protecție juridică. Subiectul despre care se va discuta are o importanță majoră nu doar în spațiul european”, a declarat lect. univ. dr. Nicoleta Dominte, coordonator al evenimentului.

În cadrul evenimentului, dr. Elena Patricia Prichici, masterand la Facultatea de Drept, va susține o prezentare literară și jurisprudențială cu accente tehnice, dorind să clarifice valențele încadrării programului de calculator în sfera dreptului de autor și în sfera diplomelor sau a licențelor de invenție.

Atelierul de creații intelectuale Insignis, Scientia & Ars a organizat și anul trecut evenimentul „Operele dezagreabile în povestea dreptului de autor în spațiul european”, coordonat tot de lect. univ. dr. Nicoleta Dominte.

Sursă foto: laws.uaic.ro