În perioada 24 – 26 aprilie a.c. va avea loc prima ediție a workshop-ului Advanced Digestive Surgical Skills la Demisolul Instutului de Anatomie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Cursurile teoretice şi practice au drept scop însuşirea de către studenţi a unor abilităţi chirurgicale necesare în cariera medicală ulterioară.

În cadrul prezentărilor, realizate de instructori în colaborare cu rezidenţii de la chirurgie, vor fi abordate teme diferite precum intervenţia chirurgicală prin care se realizează o comunicare directă între stomac şi o ansa jejunală (Gastroenteroanastomoza), îndepărtarea chirurgicală totală a stomacului (Gastrectomie totală), realizarea unei proceduri utilizată în cazul ocluziilor intestinale (colostoma), procedura chirurgicală prin care se tratează boala de reflux gastroesofagian (GERD) şi hernia hiatală (fundoplicatura) sau montarea şi îndepărtarea unui tub de dren.

„Workshop-ul de chirurgie digestivă este benefic pentru studenţi deoarece au şansa să practice tehnici chirurgicale mult mai avansate. De asemenea, ei au ocazia să pună în aplicare noţiunile teoretice învăţate în cadrul facultăţii pe manechine în interiorul cărora vor exista sisteme digestive complete”, a declarat Alina Puşcaşu, studentă la Facultatea de Medicină Generală şi organizatoarea evenimentului.

Fiecare student va dispune de propria masă de lucru, de instrumentar chirurgical şi materiale de pregătire. Tehnicile chirurgicale vor fi realizate la pupitrul central de către instructori şi proiectate o dată cu explicaţiile acestora. După asta, ei vor reproduce fiecare manevră sub îndrumarea instructorilor asistenţi, insistîndu-se pînă ce acestea sînt deprinse.

Pentru selecţia participanţilor s-a ţinut cont de criterii precum calitatea de membru activ în cadrul Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, absolvenţi ai workshop-ului Basic Surgical Skills şi studenţi ai facultăţilor de medicină din România.

La finalul cursului practic mediciniştii vor susţine un test de evaluare, prin intermediul punctajului obţinut testîndu-se, mai apoi, eficacitatea cursului.

Sursa foto: beloithealthsystem.org